România, ţara cu cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE

Social

România, ţara cu cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE

    • România, ţara cu cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE
      România, ţara cu cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE

      România, ţara cu cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE

La începutul acestei săptămâni, Societatea Română de Pediatrie (SRP), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, a lansat campania naţională de educare şi informare „Să protejăm împreună copilăria“. Campania va aborda, timp de un an, aspecte esenţiale legate de protecţia bebeluşului, în special în primul an de viaţă.

Datele oficiale ale Societăţii Române de Pediatrie (SRP) arată că România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copii de până la cinci ani.  De asemenea, numărul cazurilor de îmbolnăvire cauzate de boli infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani, iar părinţii consideră în continuare că au puţine surse de informare corecte despre protecţia copiilor.

În acest context, SRP, în colaborare cu GSK România, a lansat o campanie ce îşi propune să aducă împreună cele mai importante categorii care pot acţiona pentru o mai bună protejare a copiilor, respectiv părinţi, medici de familie şi pediatri, asistente medicale şi moaşe, într-o iniţiativă care se înscrie în eforturi de îmbunătăţire a stării generale de sănătate a populaţiei.

Campania va aborda, timp de un an, aspecte esenţiale legate de protecţia bebeluşului, în special în primul an de viaţă, considerată a fi perioada critică pentru dezvoltarea copilului.

În toată această perioadă, părinţii vor avea la dispoziţie informaţii noi şi relevante despre nutriţie/alimentaţie sănătoasă, siguranţa copilului şi imunizare pe platforma on-line www.protejamcopilaria.ro.

Cu acelaşi prilej, SRP a lansat şi primul ghid practic de profilaxie al bolilor infecţioase pediatrice din România, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre boli infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de vaccinare. „Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie să-i ajute pe medici în efortul lor de zi cu zi, de a le oferi părinţilor cele mai bune soluţii de profilaxie şi îngrijire pentru copii. Cu toţii suntem preocupaţi de creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri datorate bolilor infecţioase în ultimii ani. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialiştilor implicaţi în creşterea copilului, astfel încât părinţii să beneficieze sprijin medical optim“, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi.

România este una dintre ţările cu incidenţă ridicată la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola, unde România ocupă locul 3 în Europa, sau hepatita B, locul 6 în Europa. „În 2011 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de rujeolă raportate, respectiv 4.239, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010 când au fost 193 de cazuri. În ceea ce priveşte varicela, în anul 2011 au fost raportate la nivel naţional 52.342 cazuri de varicelă, faţă de 36.245 în 2010 şi numărul de îmbolnăviri cu rubeolă a crescut în 2011, de la 350 în 2010 la 3.494 în 2011. Tot în 2011 au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută spitalizate. Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, în special la copii mici şi se estimează că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de cinci ani“, a precizat prof. univ. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.