România va produce doi nanosateliți care vor fi lansați la nivel mondial

Social

România va produce doi nanosateliți care vor fi lansați la nivel mondial

Duminică, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, a declarat că România va produce integral doi nanosateliți, la Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele, ce fac parte dintr-o "constelație" de 50 de nanosateliți care vor fi lansați pe orbită și vor avea drept misiune cercetarea atmosferei înalte a pământului, proiect finanțat prin Agenția Spațială Europeană.

Ministrul delegat a vorbit despre vizita sa în Statele Unite ale Americii și despre subiectele atinse în discuțiile cu oficiali din SUA, în cadrul unei conferințe de presă. Costoiu s-a aflat într-o vizită oficială în SUA în perioada 6-14 ianuarie,  în cadrul căreia a participat la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială (ISEF), de la Washington.

"Vizita a avut ca punct central Forumul Internațional pentru Explorare Spațială și vizita la NASA și vreau să mulțumesc Agenției Spațiale Americane pentru colaborarea extraordinară de care am beneficiat. La finalul acestei întâlniri între NASA și Ministerul Educației, respectiv ROSA - Agenția Spațială Română - s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliților. România va avea în noua constelație de 50 de nanosateliți care vor fi lansați la nivel mondial doi sateliți, alături de Statele Unite, Japonia, Germania sau Italia și este extrem de importantă pentru noi participarea la acest exercițiu. SUA vor avea în această constelaţie cinci sateliţi", a spus Costoiu.

Ministrul delegat a spus că NASA a promis sprijinirea părții române cu specialiști, că specialiştii români vor mai fi cooptaţi şi în alte proiecte ale NASA, în acest sens fiind date drept exemple misiunile cu nanosateliţi sau cele pentru cercetarea Lunii şi a planetei Marte, dar și cu sprijinul în realizarea capitolului de cercetare spațială din strategia românească de cercetare.

"Curând după această vizită am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, că va vizita România în acest an pentru prezentarea oportunităților cercetării spațiale tinerilor și companiilor din România", a afirmat Costoiu, care a completat, spunând că în cadrul Forumului Internațional pentru Explorare Spațială, România este una dintre cele mai importante forțe științifice din Europa de Est în acest domeniu, țara noastră fiind și al doilea stat al Europei de Est acceptat ca membru al Agenției Spațiale Europene.

"Datorită acestui statut, oamenii de știință români vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte și a planetei Jupiter. României îi va fi repartizată zona de elaborare a mediului de radiații care se află în jurul planetei Jupiter. Practic, platforma de la Măgurele va fi gazda acestor experimente prin care vom încerca să simulăm acest mediu de radiații, cercetare cu efecte și în plan practic pentru analiza efectelor acestor radiații asupra sateliților de comunicații", a declarat ministrul delegat.

Împreună cu Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, s-au stabilit înțelegeri astfel încât de la 1 iulie 2014 să poată fi lansate proiectele de schimburi academice bilaterale între universitățile din România și cele americane, precum și faptul că George Washington University a acceptat să primească lectoratul de limbă și cultură română la Washington, urmând să fie înființată prima catedră de limbă, cultură și civilizație românească în capitala Statelor Unite, iar în Portland, Oregon, urmează să fie înființată o școală româno-americană, cu finanțare din partea SUA, dar și finanțare privată.

"În Portland, este una dintre cele mai importante comunități românești din Statele Unite, una dintre cele mai active, comunitate care a reușit înființarea unui centru cultural și care, de peste doi ani de zile, încearcă să pună bazele unei școli româno-americane finanțată de statul american, așa numitele 'public charter school', beneficiind de noua legislație americană și sunt bucuros că prin prezența noastră am putut acorda sprijin și am putut discuta, negocia cu partenerii americani pentru înființarea acestei școli și sperăm că în cursul acestui an școala să fie înființată. De altfel, în numele Guvernului am menționat sprijinul pe care suntem dispuși să-l acordăm înființării acestei școli, atât cu materiale didactice, cât și cu profesori dacă este nevoie, precum și cu softuri specializate la care ministerul deja lucrează", a detaliat Costoiu.

Costoiu a mai precizat că, în cea de-a doua parte a vizitei, au avut loc întâlniri cu oficiali americani, precum John Holdren, consilierul președintelui Obama pentru probleme de știință și tehnologie, și cu diferiți reprezentanți ai Departamentului de Stat.

În cadrul vizitei s-a pus problema consolidării parteneriatului strategic dintre SUA și România în zona cercetării și a finanțării proiectelor de cercetare comună începând cu toamna anului 2014 împreună cu directorul al National Science Foundation, precum și cu departamentul de energie din SUA.

"Am stabilit participarea specialiștilor americani de asemenea la elaborarea strategiei naționale a învățământului superior și a cercetării și dezvoltării, precum și sprijinirea schimburilor academice în plus față de cele oferite de programul «Fullbright» ce a fost semnat în octombrie trecut de ministrul Pricopie la Washington", a spus Costoiu.

Costoiu a mai menționat că a primit confirmarea din partea administratorului NASA că va vizita România.

"Este extrem de important după această vizită faptul că administratorul NASA, generalul Charles Bolden - un om care a zburat de patru ori în spaţiu - a acceptat să vină în România. Misiunea principală a domniei sale va fi aceea de a descrie oportunităţile de cercetare spaţială pentru tinerii români şi pentru companiile româneşti, precum şi aceea de a stabili contactele şi schimburile de specialişti între Agenţia Spaţială Română şi institutele româneşti, pe de o parte, şi NASA de cealaltă parte", a adăugat Costoiu.

Din delegaţia României au făcut parte Marius-Ioan Piso, directorul general al Agenţiei Spaţiale Române, Cătălin Nae, directorul general al Institutului Naţional pentru Cercetări Aerospaţiale "Elie Carafoli", Sorin Zgură, directorul general al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, Valentin Silivestru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare, şi Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.