Ruinele unei biserici și un cimitir medieval au fost descoperite de către arheologi în centrul Timișoarei
Miercuri, în centrul Timișoarei, cu ocazia lucrărilor de modernizare a centrului vechi al orașului, arheologii au descoperit printre numeroase vestigii, și două schelete ale unor copii, foarte bine conservate.
Conform istoricilor, rămășițele umane aparțin, cel mai probabil, unor familii bogate și au fost înhumate într-un cimitir turcesc. Ele datează din veacul al XVI-lea, când Timișoara era pașalâc, iar istoricii nu au fost foarte surprinși de apariția acestora deoarece în zona respectivă au mai descoperit un cimitir și în timpul unor lucrări utilitare din 2006.
"Este cimitirul medieval de după 1552, de după cucerirea Timișoarei de către otomani. Este un cimitir care a funcționat o lungă perioadă de timp. De unde am dedus acest lucru? Datorită faptului că o bună parte din morminte sunt intersectate și tăiate de altele", a menționat Florin Drașovean, arheolog.
Arheologii afirmă că acest cinitir otoman ar fi funționat timp de aproape 200 de ani, lângă un șăcaș de cult, care nu se află trecut în documente, și care a fost descoperit recent. Conform primelor cercetări, lăcașul de cult datează de la începutul secolului al XIV-lea, iar arheologii încearcă acum să stabilească legătura dintre biserică și cimitirul turcesc.
"În Piața Sfântul Gheorghe am mai descoperit zilele acestea un pavaj de secol XVIII, o casă medievală, două ghiulele și o mulțime de fragmente ceramice. Este o șansă unică să descoperim astfel de vestigii, pentru că despre istoria acestei piețe de dinainte de 1848 aproape că nu se știe nimic", a spus Dorel Micle, arheologul care conduce cercetarea în acest sit.
Pavajul care a fost descoperit și curățat deja de arheologi este vechi de 300 de ani a fost descoperit în fața Cercului Militar din Piața Libertății, din vecinătatea Pieței Sfântul Gheorghe. Istoricii cred că pavajul se afla în urmă cu trei veacuri în fața unei case.
În situl arheologic au mai fost descoperite fundațiile unui alt edificiu medieval, care dă repere importante despre trama stradală din epocă.
Centrul istoric al Timisoarei va deveni în totalitate pietonal până în luna iulie a anului 2015. Valoarea proiectului este de 65 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din fonduri europene.