S-a încheiat seria de tabere pentru copiii din centrele educaţionale ale Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia.
În săptămâna 03-09 septembrie 2011, la Durău, în judeţul Neamţ, seria de tabere „Floare de colţ” a găzduit ultimii 50 de copii din centrele educaţionale ale Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia.
Această ultimă serie încheie ciclul de tabere organizate pentru cei 275 de copii nevoiaşi şi cu risc de abandon şcolar din centrele educaţionale din judeţele Alba şi Mureş, programul taberelor finalizându-se vineri, 9 septembrie a.c., odată cu întoarcerea acasă a ultimei serii.
La Durău, programul acestei săptămâni nu a fost foarte diferit faţă de al celorlalte tabere, activităţile zilnice cu copiii având ca prim scop relaxarea individuală, distracţia şi jocurile de dezvoltare a inteligenţei şi creativităţii. Cei cinci însoţitori au avut grijă ca acţiunile programate pentru dezvoltarea personală şi comunicativă să fie inserate între celelalte activităţi cu caracter recreativ: ateliere tematice cu orientări turistice în munte, tir cu arcul, concursuri de muzică, pictură în aer liber, dans, origami, teatru, mâini dibace şi fotografie.
Şarmul şi atracţia principală a activităţilor din această tabără l-a constituit, din nou, aşa-numita „vânătoare de comori” din munţi, toţi copiii având parte de o doză reconfortantă de andrenalină şi bucurie atât la startul căutărilor, cât şi la găsirea premiilor „pitulate” la poalele Ceahlăului Moldovei.
Între alte activităţi cu caracter educativ, amintim: drumeţiile la Cascada Duruitoarea, la Copacul Singuratic, excursiile şi orientările geografie de la Lacul Bicaz, plimbarea cu vaporaşul, mini-pelerinajele la Mănăstirile Pângăraţi, Bistriţa şi Piatra Neamţ, unde au făcut cunoştinţă cu viaţa retrasă, de mănăstire a vieţuitorilor de acolo, şi unde au fost primiţi cu multă bunăvoinţă şi căldură de personalul monahal.
La încheierea celor patru serii de tabere „Floare de colţ” se cuvine să amintim că, mai presus de toate activităţile şi distracţiile care au avut loc pe parcursul celor patru săptămâni de relaxare şi odihnă, toate zilele de tabără au fost încununate, de la un capăt la altul, de o binefacere duhovnicească specială: fiecare zi a început şi s-a încheiat cu o scurtă rugăciune la capela special amenajată pentru copii, iar în cazul în care de-a lungul săptămânii a intervenit o sărbătoare, toţi copiii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de duhovnicul capelei.
La final de activitate educativ-recreativă în tabere, scoatem în relief un lucru foarte important despre centrele educaţionale din Alba şi Mureş: deşi anul şcolar în centrele educaţionale s-a încheiat odată cu cel din educaţia de stat, activităţile cu copiii nu au fost stopate pe parcursul verii, ci au continuat cu programe speciale (în afara celor din tabere), împletindu-se timpul liber din vacanţă cu programe educaţionale special pregătite. Activităţile de vacanţă vor continua până când noul an şcolar îşi va intra în drepturi depline.
În concluzie, programul de tabere „Floare de colţ”, desfăşurat la Durău, în judeţul Neamţ, a oferit celor 275 de copii din centrele educaţionale ale Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în cadrul activităţilor de dezvoltare de acţiuni specifice pentru îmbunătăţirea şi promovarea abilităţilor sociale în scopul facilitării integrării sociale, ramură a proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, prilejul unui răstimp cu caracter creativ, educativ şi reconfortant. Scopul principal al taberelor a fost acela de a urmări dezvoltarea individuală şi deprinderea abilităţilor de comunicare interpersonală, de punere în lumină a talentelor şi a creativităţii, dar şi de împletirea distracţiilor cu lucrurile serioase din viaţă pentru copiii cu nevoi speciale, proveniţi din familii nevoiaşe şi care, din lipsa surselor de finanţare în familie, riscă să părăsească şcoala la o vârstă la care educaţia lor trebuie să fie principala preocupare a părinţilor.
sursa: radioreintregirea.ro