S-a triplat mortalitatea prin cancer pulmonar

Social

S-a triplat mortalitatea prin cancer pulmonar

Potrivit datelor centralizate la nivel naţional, în ultimii 25 de ani mortalitatea prin cancer pulmonar, o boală cauzată în principal de fumat, s-a triplat. În România, Ministerul Sănătăţii derulează de cinci ani un program naţional de combatere a fumatului.

Un comunicat remis presei de conducerea Institutului „Marius Nasta“ arată că în 1963 rata mortalităţii prin cancer pulmonar la bărbaţi, exprimată la 100.000 de locuitori, era de 25,6, iar în 2009 ajunsese la 74,6.

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului „Marius Nasta“, derulează de 5 ani Programul Naţional „Stop Fumat“, care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Pentru a putea intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http:// www.facebook.com/stopfumat.eu).

Una dintre principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii.

În România, statisticile referitoare la prevalenţa fumătorilor sunt îmbucurătoare. În ultimi 10 ani, românii au trecut printr-o transformare pozitivă. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sănătăţii, sub îndrumarea metodologică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, arată că în 2011 mai puţini români fumau zilnic şi, fapt îmbucurător, mai puţini fumau acasă.

Dacă în 2003, 50% dintre adulţii cu vârsta între 15 şi 60 de ani declarau că au fost expuşi acasă fumului de ţigară în ultima săptămână, în 2011 procentul a scăzut la 35,4%. „Dacă părinţii încep să facă ei înşişi ceea ce le cer copiilor lor, adică fie renunţă la fumat, fie măcar nu fumează acasă, dacă mass-media şi medicii îi informează pe părinţi şi pe copii despre efectele fumatului, dacă autorităţile statului iau măsuri pentru scăderea atractivităţii fumatului, prin inscripţionări ale pachetelor şi interzicerea publicităţii, şi pentru îngreunarea accesului la produsele din tutun (prin creşterea preţului), atunci mai rămâne o singură cale de „atac“: limitarea locurilor în care adolescenţii sunt încurajaţi să fumeze. Aceasta înseamnă interzicerea fumatului în cluburi, discoteci, baruri şi în toate locurile publice închise în care, nu-i aşa, «e cool să fumezi», dar în care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%“, declara dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat“.