„Să fim martori și mărturisitori ai morții și Învierii Mântuitorului Hristos“

Religia în lume

„Să fim martori și mărturisitori ai morții și Învierii Mântuitorului Hristos“

    • „Să fim martori și mărturisitori ai morții și Învierii Mântuitorului Hristos“
      „Să fim martori și mărturisitori ai morții și Învierii Mântuitorului Hristos“

      „Să fim martori și mărturisitori ai morții și Învierii Mântuitorului Hristos“

În Duminica Sfintei Cruci, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a slujit în Biserica cu hramurile „Sf. Vasile cel Mare“ și „Sf. Ierarh Varlaam“, a Mănăstirii Bodești din județul Neamț. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, dirijat de Constantin Leonte. Credincioșii s-au împărtășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului, făcându-se astfel părtași tainei mântuirii.
După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice citite în a treia duminică din Postul Mare, în care se vorbește despre lepădarea de sine, urmarea și mărturisirea lui Hristos. „Dacă doresc să rămână în Biserica lui Hristos, oamenii trebuie să fie mărturisitori ai Lui. Toți oamenii botezați în numele lui Hristos sunt chemați să fie martori și mărturisitori ai morții și Învierii lui. Suntem datori să citim din Sfânta Scriptură, din Viețile Sfinților, din scrierile Sfinților Părinți. Când omul se însemnează cu semnul Sfintei Cruci, când merge la biserică, Îl propovăduiește pe Hristos. Nu este greu ca la locul de muncă creștinul să aibă o icoană în fața căreia să ardă o candelă. Oricine vede acest lucru este pus în legătură cu Dumnezeu. Dacă prin ceea ce fac oamenii aduc pe cineva la credință, vor fi binecuvântați de Dumnezeu și vor auzi glasul Lui care spune: «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii» (Mt. 25, 34). Mulți dintre creștini se rușinează de numele lui Hristos, de apartenența lor la Biserică. Aceștia vor avea parte de cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi: «Cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului Se va rușina de el, când va veni întru slava Tatălui Său cu sfinții îngeri» (Marcu 8, 38)“, a explicat IPS Teofan.
Protos. Ieronim Andreescu, starețul Mănăstirii Bodești, și-a exprimat recunoștința pentru faptul că Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit în biserica obștii monahale pe care o păstorește.