Bani mai mulți pentru Sănătate în 2014

Social

Bani mai mulți pentru Sănătate în 2014

    • Bani mai mulți pentru Sănătate în 2014
      Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

      Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Joi, Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că bugetul alocat sănătății pentru anul 2014 va fi mai mare decât anul acesta.

"Săptămâna viitoare Guvernul României va stabili suma alocată sistemului sanitar, după care bugetul va intra în dezbatere în Parlament", a spus președintele CNAS, într-o întâlnire cu presa.

Acesta a mai adăugat că în 2014 zona finanțării spitalelor trebuie privită cu atenție și a spus că trebuie să se pună accent pe spitalizarea de zi și pe ambulatoriul de specialitate, și că CNAS va avea mai multe provocări în anul care va veni.

"Este vorba de lista de medicamente compensate și gratuite, care trebuie extinsă, trebuie avut în vedere că plata furnizorilor începând din februarie 2014 trebuie făcută la 60 plus 30 de zile potrivit noilor reglementări europene", a spus Bușoi.

"A doua mare provocare pentru CNAS pentru 2014 este preluarea programelor de la Ministerul Sănătății. Dacă nu vom prelua și finanțarea pentru ele nu vor putea fi gestionate satisfăcător, este vorba de programul de vaccinare, dar și de alte programe pentru care trebuie rezolvate anumite aspecte tehnice. Probabil că din 1 februarie 2014 Ministerul Sănătății va stabili strategia generală pentru toate programele de sănătate, finanțarea fiind asigurată de CNAS", a menționat Cristian Bușoi, referindu-se la intenția de a aproba tripla terapie pentru hepatita C, în condițiile în care se aprobă noua listă de medicamente.

Președintele CNAS a mai anunțat și că noul Contract cadru pentru furnizarea serviciilor medicale pentru anul viitor și normele de aplicare ale acestuia vor intra în vigoare la 1 februarie.

"Până la sfârșitul anului se va definitiva contractul cadru și normele de aplicare, iar în luna ianuarie se va trece la contractare, astfel încât la 1 februarie să poată intra în vigoare noul contract cadru", a conchis Bușoi.