Bolnavii de psoriazis, protecţie sporită în perioada rece

Social

Bolnavii de psoriazis, protecţie sporită în perioada rece

    • Bolnavii de psoriazis, protecţie sporită în perioada rece
      Bolnavii de psoriazis, protecţie sporită în perioada rece

      Bolnavii de psoriazis, protecţie sporită în perioada rece

Potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Autoimune, în această perioadă persoanele care suferă de psoriazis trebuie să se ferească de acţiunea factorilor agresivi de mediu şi să îşi ia măsuri suplimentare de protecţie.

Persoanele care suferă de psoriazis sunt afectate în mod deosebit pe timp de iarnă. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea acestora nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, aşa cum se întâmplă pe timpul verii.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de coji alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile. „În cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesită o îngrijire foarte atentă, cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante şi emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi“, explică dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie.

Potrivit dermatologilor, pielea este cel mai mare organ al corpului, cu rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi, aceasta funcţionând ca o barieră între organism şi mediu. Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a frigului, vântului sau gerului, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată. Pielea este mai vulnerabilă şi pentru că este mai uscată, din cauza faptului că la frig scade transpiraţia şi implicit gradul de hidratare. Foarte important pe timpul iernii este şi camuflajul vestimentar, mănuşile fiind necesare chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.

Afecţiunea este sistemică, autoimună şi nu este contagioasă. În România această boală afectează în jur de 400.000 de persoane, în timp ce la nivel mondial afectează aproximativ 4% din populaţia globului.

Conform statisticilor, pacienţii cu psoriazis sunt deseori marginalizaţi social şi se confruntă adeseori în viaţa de zi cu zi cu probleme care le afectează calitatea vieţii şi îi determină să se izoleze.

În sprijinul persoanelor afectate de psoriazis, Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au demarat anul acesta campania „Stop prejudecăţilor!“, cu rolul de informare şi educare a pacienţilor cu psoriazis, dar şi a opiniei publice în general cu privire la lipsa de contagiune a bolii.