Cum, cât şi ce fel de apă bem

Social

Cum, cât şi ce fel de apă bem

    • Cum, cât şi ce fel de apă bem
      Cum, cât şi ce fel de apă bem

      Cum, cât şi ce fel de apă bem

Sportivii şi bolnavii febrili au nevoie de apă minerală cu cât mai multe săruri, pentru tineri în creştere şi bătrâni se recomandă apa cu conţinut mai mare de calciu, iar pentru sugari, cea mai bună este apa plată, cu mai puţine minerale.

Mituri precum „se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi“ sau „apa carbogazoasă nu este sănătoasă“ sunt demontate şi înlocuite cu explicaţii ştiinţifice şi sfaturile experţilor privind tipul sau cantitatea de apă optimă, în Ghidul apelor minerale naturale, lansat de Patronatul Apelor Minerale Apemin.

Consumul mediu anual de apă minerală naturală din România este de aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decât al ţărilor precum Italia, Germania, Franţa, în ciuda potenţialului ridicat al resurselor de apă minerală care plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa.

Ghidul, scris de Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), va fi disponibil în aproximativ o săptămână pe site-ul Apemin.

Efectele benefice ale unei ape minerale naturale sunt date de conţinutul specific în săruri minerale al acesteia. 

Astfel, apele minerale se clasifică în funcţie de conţinutul de săruri minerale (reziduu sec), în funcţie de valoarea acestuia, vorbind de mineralizaţie foarte scăzută (Rs mai mic de 50), scăzută (Rs între 50 şi 500), medie (Rs între 500 şi 1.500) şi mare (Rs peste 1.500). În România nu se îmbuteliază ape minerale din categoria celor cu mineralizaţie foarte scăzută. Ponderea cea mai mare pe piaţă o reprezintă cele cu mineralizaţie medie - în general cele carbogazoase -, urmate de cele cu mineralizaţie scăzută - în general plate.

Există totodată o serie de recomandări generale după care se poate ghida cumpărătorul.

Sportivilor, celor care prestează activităţi fizice la temperaturi ridicate, bolnavilor febrili, într-un cuvânt celor care transpiră abundent li se recomandă pentru remineralizare o apă cu un conţinut mai ridicat de săruri minerale pentru compensarea pierderilor de sodiu şi magneziu.

Tinerii în creştere, femeile de peste 45 de ani şi, în general, persoanele în vârstă ar trebui să opteze pentru o apă cu un conţinut mai ridicat de calciu, necesar sistemului osos.

În schimb, pentru nou-născuţi şi copii se recomandă apă plată cu mineralizaţie scăzută.

Prezentă la conferinţa de joi, nutriţionistul Lygia Alexandrescu a spus că acea recomandare de a bea doi litri de apă pe zi este irelevantă în cazul unei persoane cu o greutate mare, care va fi astfel deshidratată.

Necesarul zilnic de apă pentru un adult se poate calcula după formula 30-40 de mililitri pe kilogram corp, deşi vara nevoia de apă poate ajunge la 45 ml pe kilogram de corp pe zi. Pe de altă parte, şi iarna, chiar dacă nu se resimte în aceeaşi măsură setea, trebuie ţinut cont de faptul că toate mijloacele de încălzire folosite sunt deshidratante.

Deshidratarea duce la probleme ce pleacă de la scăderea apetitului şi a capacităţii de concentrare, la greaţă, febră, migrene sau convulsii. În cantitatea corespunzătoare, apa asigură controlul apetitului, calitatea digestiei, detoxifierea, tonusul muscular şi dermal, a arătat Alexandrescu.

Pentru aceasta, apa trebuie băută dimineaţa, imediat după trezire, cu 20 de minute înainte şi după masă. Apa nu trebuie băută în timpul mesei pentru că diminuează concentraţia sucurilor gastrice care contribuie la digestie şi nici seara târziu. Se bea apă şi în timpul practicării sporturilor, precum şi înainte şi după astfel de activităţi, în ciuda a ceea ce se crede, a subliniat Alexandrescu.