Inovațiile medicamentuoase pentru osteoporoză pot contribui la reducerea costurilor suportate de stat

31 Octombrie 2013 17:33 Social

Conform celor mai recente date la nivel european, România va înregistra o creştere de 17% a cheltuielilor directe şi indirecte necesare tratării pacientelor cu fracturi osteoporotice, de la 468 milioane euro în 2010 la 537 milioane euro în 2025.

Creşterea medie anuală este estimată la 4,6 milioane euro, sumă care poate fi considerabil redusă prin actualizarea listei cu medicamente de ultimă generaţie care au o eficienţă sporită comparativ cu tratamentul existent, subliniază un comunicat de presă, emis joi de Image.

"În prezent, clasele de medicaţie existente reduc incidenţa fracturilor la jumătate, un procent bun, dar care totuşi nu ne dă voie să ignorăm faptul că se află în aşteptare pe lista medicamentelor compensate terapii inovatoare, care au eficacitate mai mare şi un mecanism de acţiune mai apropiat de patogenia bolii şi biomecanica fracturilor. Cresc astfel şansele de a se reduce numărul fracturilor cauzate de osteoporoză, creşte implicit calitatea vieţii pacienţilor şi numărul de ani activi pe măsură ce costurile alocate de stat pentru boală pot înregistra scăderi", susţine dr.Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculosheletice, citat în comunicatul de presă.

Medicul atrage atenţia asupra faptului că osteoporoza are un impact major nu doar asupra calităţii vieţii pacienţilor, ci şi asupra bugetului statului, cu atât mai mult cu cât este o boală dificil de controlat, în cazul căreia prevenţia nu înseamnă împiedicarea apariţiei bolii, ci reducerea considerabilă a numărului de complicaţii asociate acesteia.

"Osteoporoza nu este reversibilă, fiind o boală ce implică alterări profunde ale microarhitecturii osoase. În schimb, se pot preveni fracturile iar acest lucru se realizează în mod semnificativ prin tratament medicamentos. În România, numărul de femei şi bărbaţi de peste 50 ani cu risc crescut de fractură este de aproximativ un milion, din care în prezent sunt trataţi cel mult 20%", precizează medicul.

Pe lista medicamentelor compensate sunt "15 terapii în aşteptare" pentru tratarea afecţiunilor reumatologice, potrivit Oanei Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

"Nu doar pacienţii au nevoie de aceste terapii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, ci şi statul, datorită reducerii cheltuielilor atât de mari pentru tratarea afecţiunii şi a complicaţiilor. Fiecare fractură osteoporotică are în primul rând un impact social puternic asupra pacientului, influenţând calitatea vieţii acestuia nu doar în perioada de recuperare, ci şi ulterior, pe parcursul vieţii. De asemenea, are un impact puternic asupra bugetului statului. Pentru multe dintre bolile reumatologice situaţia este aceeaşi", arată Igrişan.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, osteoporoza ocupă locul 2 în lume, după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică, în condiţiile în care una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

Ultimele din categorie