Majoritatea părinţilor cumpără medicamente pentru copii fără reţetă

Social

Majoritatea părinţilor cumpără medicamente pentru copii fără reţetă

    • Majoritatea părinţilor cumpără medicamente pentru copii fără reţetă
      Majoritatea părinţilor cumpără medicamente pentru copii fără reţetă

      Majoritatea părinţilor cumpără medicamente pentru copii fără reţetă

Un studiu realizat în luna martie de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) arată că peste 60% dintre părinţi le dau copiilor medicamente fără recomandarea medicului. Rezultatele studiului au făcut necesară lansarea campaniei de responsabilitate socială „Medicamentele nu sunt bomboane“, ce se va derula până în decembrie 2012.

Studiul ARPIM a arătat că părinţii invocă cel mai adesea experienţa anterioară în ceea ce priveşte medicaţia pe care o administrează copiilor, apreciind că ce le-a făcut bine într-o situaţie similară le poate face bine şi acum. Alte motive pentru care părinţii aleg să le dea copiilor medicamente fără recomandarea unui specialist sunt lipsa timpului şi faptul că, după părerea lor, ştiu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor. În plus, părinţii nu înţeleg care sunt efectele negative ale automedicaţiei şi cât de mare este riscul apariţiei efectelor secundare.

Răceala şi gripa se află pe primele locuri în ceea ce priveşte afecţiunile pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic. Peste 50% dintre părinţi au declarat că în ultimele şase luni au administrat medicamente copiilor fără un consult medical, pentru simptome precum tuse, febră, nas înfundat sau dureri în gât.

Conform cercetării, femeile cu studii superioare şi vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani sunt mai predispuse să le dea copiilor medicamente fără un consult medical, fenomenul fiind mai des întâlnit în rândul mamelor care au copii de peste 6 ani.

„Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate socială „Medicamentele nu sunt bomboane“. Campania se va desfăşura până în decembrie 2012 şi se adresează tuturor părinţilor, bunicilor şi în general celor care se ocupă de creşterea unui copil. Ne vom întâlni cu aceştia pe tot parcursul anului, în cadrul evenimentelor pe care le vom desfăşura, dar îi invităm să acceseze şi pagina on-line medicamentelenusunt bomboane.ro, pentru mai multe informaţii despre fenomenul de automedicaţie“, a declarat domnul Cristian Luţan, director ARPIM.

Cercetarea a fost realizată de ARPIM în luna martie a acestui an, în colaborare cu firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research, la nivel urban naţional, pe un număr de 601 respondenţi, cu o marjă de eroare de 4%.