Medicamente anticolesterol, eficiente şi împotriva depresiei

Social

Medicamente anticolesterol, eficiente şi împotriva depresiei

Statinele, medicamente destinate scăderii colesterolului, au, se pare, şi alte efecte benefice. Un nou studiu arată că acestea ar reduce şi riscul de depresie. O echipă de cercetători americani a urmărit timp de şase ani un grup de 965 de pacienţi bolnavi de cardiopatie şi trataţi în diferite clinici din California. 65% dintre aceştia luau statine în cadrul tratamentului.

Deoarece existau date care se contraziceau în legătură cu efectele statinelor, autorii studiului, au evaluat legătura dintre aceste medicamente şi tulburările afective la cei 965 de pacienţi timp de mai mulţi ani. Simptomele depresive au fost evaluate în fiecare an cu ajutorul unui chestionar, care a permis măsurarea frecvenţei diferitelor simptome într-un interval de două săptămâni: tristeţe accentuată, oboseală.

Autorii au observat că pacienţii care luau statine aveau un nivel de depresie în medie mai mic decât cei care nu luau şi această diferenţă s-a confirmat, ea chiar a crescut de-a lungul perioadei de observare.

Profesorul Mary Whooley de la Universitatea din San Francisco, coautor al studiului, consideră că „acest efect s-ar putea explica prin acţiunea statinelor asupra aterosclerozei la nivelul creierului, care se pare că măreşte riscul de depresie“.