Medicii ar putea lucra în sistem privat şi în spitalele de stat

30 Martie 2012 00:47 Social

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), prezenţi ieri la conferinţa „Mediafax talks about Health Reform“, au făcut precizări legate de modul în care se încearcă reorganizarea spitalelor prin Noua Lege a Sănătăţii.

Potrivit secretarului de stat în MS, dr. Vasile Cepoi, rezultatele consultărilor de până acum privind modul în care vor fi reorganizate spitalele arată că se doreşte ca acestea să nu mai funcţioneze ca unităţi bugetare, pentru a scăpa de constrângerile legate de reglementările unui astfel de mod de finanţare. Vasile Cepoi a precizat că reorganizarea spitalelor în unităţi nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicând că în prezent spitalele sunt constrânse de anumite reguli: cât personal să aibă, care să fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerării suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanţă.

Secretarul de stat a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor, cea mai acceptată formă de reoganizare a spitalelor a fost fundaţia, adăugând că se doreşte implementarea acestui lucru încă din acest an, printr-un proiect-pilot. „Vrem să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele şi în ce măsură decizia va fi primită cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un număr mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Eşantionul trebuie să ne dea date semnificative şi trebuie să cuprindă toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orăşenesc; din fiecare categorie va trebui să avem câte un spital“, a mai spus Vasile Cepoi.

Totodată, noua lege ar putea permite medicilor români să ofere servicii private în spitalele publice, lucru practicat deja în multe ţări din Uniunea Europeană. „În majoritatea spitalelor, la ora unu-două activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleacă în privat pentru că resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi dacă spitalul ar putea să-i dea posibilitatea să desfăşoare în  cadrul acestuia aceste activităţi private? O astfel de decizie ar aduce beneficii şi spitalelor. (....) Nu e o inovaţie românească, se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană. Sperăm să facem acest lucru încă din acest an. Vom face modificări la Legea 95“, a declarat Vasile Cepoi la conferinţa „Mediafax talks about Health Reform“.

În privinţa sistemului asigurărilor de sănătate, opţiunea a fost de a crea un sistem competitiv atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru cel complementar.

Secretarul de stat a mai vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei autorităţi naţionale, care să evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu şi pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate şi care ar trebui să treacă la sistemul suplimentar de asigurări.

Citește alte articole despre: stat, spitale, privat, medici

Ultimele din categorie