Medicii şi farmaciştii, instruiţi pentru trecerea la reţeta electronică

13 Iunie 2012 22:38 Social

Medicii şi farmaciştii din întreaga ţară vor participa la traininguri de pregătire în vederea utilizării reţetei electronice. Decizia a fost luată de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care doreşte ca sistemul să fie pregătit pentru implementarea acestui tip de reţetă.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a solicitat, marţi, într-o videoconferinţă, reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate şi a celor din direcţiile de sănătate publică să organizeze, în perioada următoare, şedinţe de pregătire şi informare pentru medicii şi famaciştii care vor fi implicaţi în prescrierea reţetei electronice.

Timp de două săptămâni, aceştia vor fi instruiţi despre modul cum trebuie folosit sistemul de prescriere prin reţeta electronică, iar până la sfârşitul săptămânii, fiecare judeţ trebuie să transmită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o situaţie privind farmaciile care nu au acces la internet. „Pentru implementarea acestui proces, cunoaşterea sistemului şi a modului său de funcţionare este esenţială. Aveţi la dispoziţie două săptămâni pentru a organiza aceste întâlniri. În tot acest timp, vom continua evaluarea sistemului din punct de vedere tehnic şi a dotărilor necesare pentru o bună funcţionare, astfel încât de la 1 iulie să putem începe implementare“, a declarat Vasile Cepoi în cadrul videoconferinţei.

De asemenea, în perioada de pregătire, autorităţile sanitare judeţene sunt obligate să raporteze numărul persoanelor instruite, precum şi specialitatea acestora. În zonele în care este necesar, perioada de pregătire poate fi prelungită cu încă o săptămână.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor CNAS, sistemul de prescriere a reţetei electronice va putea fi implementat începând cu 1 iulie. Timp de o lună de zile sistemul va fi testat din punct de vedere tehnic, iar până la sfârşitul anului, noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual.

Reţeta electronică trebuia să fie introdusă din 1 iunie, însă din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea acesteia a fost amânată.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.

Citește alte articole despre: medici, rețetă electronică, farmaciști

Ultimele din categorie