Ziua Naţională Antistres, lansată de Fundația "Ana Aslan"

28 Octombrie 2013 20:27 Social

Luni, Fundaţia Internaţională "Ana Aslan" a lansat "Ziua Naţională Antistres" şi campania de informare pentru aceasta.

"România este a cincea ţară din Europa care a dedicat o zi antistres. Toamna este un moment melancolic, de bilanţ, un moment de răgaz, în care parcurile sunt frumoase. Această zi trebuie să fie una de răgaz", a declarat prof. dr. Luiza Spiru, preşedintele Fundaţiei Internaţionale "Ana Aslan", cu prilejul lansării, în Parcul Herăstrău, manifestându-și, totodată, speranţa ca începând de anul viitor ziua de 28 octombrie să fie declarată zi liberă, nelucrătoare.

"Tot ce putem face pentru noi este să prevenim şi să nu ajungem să tratăm bolile. Tehnologizarea şi accesul la informaţii reprezintă stresori în plus. Într-o zi liberă fiecare poate alege să facă ce vrea. Fără răgaz degeaba muncim", a spus Luiza Spiru, subliniind faptul că segmentul de populaţie tânără este cel mai afectat de stres, întrucât asupra acestuia există un "bombardament de stresori" profesionali şi personali, românii fiind mai stresaţi decât cetăţenii altor ţări europene.

Stresul de la locul de muncă şi din viaţa personală, emoţional-afectivă şi socială creşte dramatic riscul de boală, duce la apariţia de boli anxios-depresive, atacul de panică, afecţiuni respiratorii, tulburări de micţiune, hipertensiune arterială, accidente cerebrale, boli cardiovasculare, tulburări de auz, colon iritabil, infertilitate, boli ale sistemului imunitar, tulburări motorii şi alcoolism.

"Prin informare corectă şi implicare personală este posibil să facem un management corect al stresului în viaţa fiecăruia dintre noi", a evidenţiat prof.Spiru, conform căreia, în ultimul an, numărul celor care suferă de tulburări anxios-depresive a crescut cu 25%, în contextul în care peste 50% dintre aceste cazuri sunt netratate. 90% dintre cei care au tulburări anxios-depresive pe care nu le recunosc şi pe care nu le tratează fac depresii iar unul din doi pacienţi cu depresii netratate, dezvoltă ulterior o boală de memorie.

Potrivit Luizei Spiru, cele mai afectate de depresie sunt persoanele între 25 şi 50 de ani iar femeile sunt afectate de stres cronic în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii.

Conform cercetărilor, oamenii se simt nefericiţi în mod special când au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, vârsta de 45 de ani fiind cea mai critică pentru a cădea pradă depresiei.

Ultimele din categorie