Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu îi convoacă pe întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe
Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a convocat patriarhii și arhiepiscopii-primați ai tuturor Bisericilor Ortodoxe pentru o reuniune la Constantinopol (Istanbul) în luna martie pentru un schimb de opinii cu privire la direcțiile și termenele pentru Comisia Pregătitoare a Sinodului Pan- Ortodox programat pentru anul 2015.
Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a convocat patriarhii și arhiepiscopii-primați ai tuturor Bisericilor Ortodoxe pentru o reuniune la Constantinopol (Istambul) în luna martie pentru un schimb de opinii cu privire la direcțiile și termenele pentru Comisia Pregătitoare a Sinodului Pan-Ortodox programat pentru anul 2015. Până în prezent au avut loc mai multe întâlniri în care au fost abordate exclusiv aspectele procedurale.
Ultima întâlnire pe această temă a întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe a avut loc în anul 2008, tot în Constantinopol.
În plus, întâlnirea Comisiei Pregătitoare din martie este motivată și de dorința Constantinopolului de a reaminti bisericilor surori care nu pot face față provocărilor unei lumi globalizate din punct de vedere economic, dar fracturată din punct de vedere spiritual (cu toate consecințele negative ce vor urma pentru existența umană) fără inițiative comune. Cercurile ortodoxe văd aceasta ca o încercare de a trece dincolo de o auto-marginalizare născută dintr-o mentalitate localistă care caracterizează Bisericile ortodoxe în epoca modernă, cauzat parțial de filetismul post-otoman (naționalism).
De asemenea, Constantinopolul, datorită mentalității supra-național istorice, încearcă să prevină introversiunea lumii ortodoxe. Aceasta deoarece sunt mulți cei din lumea ortodoxă care văd o Biserică Ortodoxă ce se teme de provocările sociale ale noii ere, o biserică ce este mulțumită de a efectua simple acte de caritate și este preocupată de discuții pe teme sociale individuale, evitând astfel să se ocupe de crizele care afectează existența umană în societatea modernă. Bisericile individuale, cu aprobarea Sinodului lor, se angajează în inițiative „locale”, fără a ține cont de nevoile și provocările universale.