“Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”

Religia în lume

“Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”

    • “Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”
      “Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”

      “Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”

Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) şi Reţeaua Ecumenică a Apei (EWN) organizează în perioada 7 martie - 24 aprilie manifestarea “Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă”, în care doreşte să atragă atenţia asupra miliardelor de oameni din întreaga lume care nu au acces la apă curată şi a sutelor de milioane de oameni care nu au apa necesară hranei şi igienei.

Manifestarea este deja o tradiţie în cadrul forului ecumenic şi are un impact benefic asupra guvernelor, factorilor de decizie, organizaţiilor internaţionale umanitare sau ecologice, pentru o mai bună coordonare a resurselor planetei pentru viaţa oamenilor.

În 2011, în cele şapte săptămâni dedicate apei, cercetători, teologi, misionari, medici, ecologişti, vor examina legăturile dintre accesul la apă şi conflictele regionale, precum şi clădirea unei păci durabile pe temeiul unui acces comun la sursele de apă ale pământului. Astfel, temele dezbaterilor vor fi următoarele:

Săptămâna 1: Pământ şi apă

Săptămâna 2: Petrol şi apă în Nigeria

Săptămâna 3: Aspectele comerciale ale apei

Săptămâna 4: Femei, apă, violenţă

Săptămâna 5: Conflictul apei din Ţara Sfântă

Săptămâna 6: Refugiaţi din calea schimbărilor climatic

Săptămâna 7: Apă pentru refugiaţii din Guatemala

În deceniile următoare, apa va fi primcipala problemă a omenirii. Deja există mai mult de un milliard de oameni pe planetă care nu beneficiază de un minim necesar de apă potabilă pentru supravieţuire. Această situaţie alarmantă se va agrava şi datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale, defrişărilor masive şi deşertificării multor regiuni locuite de pe pământ.

Manifestarea  “Şapte săptămâni pentru apă: Apă, conflict şi pace dreaptă” este un semnal de alarmă pentru instituţiile guvernamentale din lumea întreagă pentru a căuta soluţii la problema apei pe glob.

sursa:www.oikoumene.org

traducere şi adaptare:pr. Ioan Valentin Istrati