Sărbătoarea copiilor

Educaţie

Sărbătoarea copiilor

Şcolile şi grădiniţele din Iaşi organizează în aceste zile numeroase manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, sărbătorită la 1 iunie. Spectacole de teatru, dans, muzică şi poezie vor avea loc şi în alte locaţii din municipiu.

În aceste zile, în parcurile din Iaşi, în şcoli şi grădiniţe, la teatru ori la muzeu, copiii devin principalele personaje într-o lume de poveste - lumea copilăriei. De Ziua internaţională a Copilului, sărbătorită deopotrivă de cei mici şi de cei mari la 1 iunie, sunt organizate diverse manifestări, precum concerte şi concursuri în aer liber, îmbinate cu multă veselie şi dulciuri în Parcul Expoziţiei.

Mâine, la orele amiezii, Asociaţia "Universul Prieteniei" invită copiii la Bojdeuca lui Ion Creangă, unde copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13, de la Grădiniţa cu program prelungit "Lorelay" şi elevii de la Şcoala "Ion Simionescu" Iaşi vor susţine un spectacol artistic. "Copiii merită o zi numai a lor. 1 Iunie este pentru copil încă un motiv de joacă, de reuniuni în parc cu ceilalţi copii, de sărbătorire a zilei sale încă o dată în acelaşi an. Ziua copilului! Noi oferim o astfel de zi dând glas inimii noastre, prin muzică, poezie şi dans", a spus doamna Rodica Rodean, preşedinte al Asociaţiei "Universul Prieteniei". Tot în această atmosferă de sărbătoare, va fi lansată şi "o cărticică cu un minunat basm - "Prinţul Andrico"", scrisă de Adelina Ciocan, o fetiţă de doar 10 ani.

Proiect artistic la Şcoala "Varlaam Mitropolitul"

Centrul de Creativitate prin Artă al Fundaţiei "Varlaam Mitropolitul" organizează mâine un proiect artistic de introducere în tainele picturii, la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 120 de copii, elevi ai Şcolii "Varlaam Mitropolitul", ai şcolilor partenere, dar şi câteva grupe de copii de la grădiniţele cu care cadrele didactice de la Şcoala "Varlaam Mitropolitul" au dezvoltat o colaborare sinceră şi intensă. "Artistul plastic Maria Constantinescu, expert în Arte Frumoase, va fi maestru de ceremonii şi îi va conduce pe copii, dar şi pe noi, "prin procesul de creaţie". Proiectul debutează la ora 14:00, iar în ultima parte a acestuia îi aşteptăm şi pe părinţi să participe la evenimentul găzduit de şcoala noastră", ne-a dezvăluit Monica Costea.

Lucrările realizate de copii vor fi expuse în spaţiile puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Iaşi, partener al proiectului derulat de Fundaţia "Varlaam Mitropolitul".

De asemenea, la Grădiniţa "Cuv. Parascheva" Iaşi are loc mâine premierea participanţilor la proiectele educaţionale Domestos - "Să păstrăm un mediu de viaţă mai verde", la care au participat copiii de la grupa pregătitoare. După premierea celor care au făcut dovada implicării cu suflet în activităţile desfăşurate, dar şi a celor care s-au străduit, dar nu ocupă primele locuri în clasament va fi vizitată o expoziţie în aer liber şi un joc - surpriză, un program de dans modern.

Teatru şi spectacole de marionete

Spectacolul "Lampioane, gogoşi, păpuşi" este cadoul pregătit de artiştii ieşeni pentru public cu ocazia zilei de 1 Iunie. Potrivit directorului artistic al Teatrului pentru Copii şi Tineret "Luceafărul", piesa va putea fi vizionată în fiecare zi a acestei săptămâni. Scenariul-colaj, realizat de Constantin Brehnescu, reuneşte sub titlul "Lampioane, gogoşi, păpuşi" texte teatrale şi dramatizate de Ion Luca Caragiale.

Copiii sunt întâmpinaţi mâine, de la ora 11:00, în Sala Studio de Teatru a Universităţii de Arte "George Enescu", cu premiera spectacolului de marionete "Lizuca şi Patrocle", în regia conf. univ. dr. Anca Ciobotaru.

Spectacolul de mâine va fi jucat de studenţii specializării Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete în beneficiul copiilor defavorizaţi de la Şcoala Specială "Constantin Păunescu" Iaşi, Şcoala cu clasele I-VIII Păuşeşti şi Şcoala cu clasele I-VIII Cotnari.