Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Arhiepiscopia Bucureştilor

Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

    • Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului
      Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

      Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

    • Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului
      Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

      Sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul României a oficiat duminică, 29 iunie 2014, Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În această zi, creştinii ortodocşi se află în Duminica a III-a după Rusalii (Ev. Matei cap. 6, vs. 22-33 - Despre grijile vieţii) şi îi sărbătoresc şi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Biserica a rânduit ca la Sfânta Liturghie să fie citite două Sfinte Evanghelii pentru că sunt prăznuite două sărbători, cea a Duminicii şi cea a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.  În cuvântul său de învăţătură, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat sensul adevărat al vieţii creştine, dar a vorbit şi despre viaţa şi activitatea deosebită a Sfinţilor Apostoli.

Hrana spirituală a sufletului şi îmbrăcarea lui cu virtuţi sunt priorităţi ale vieţii creştine

Făcând referire la Evanghelia Duminicii, Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că în viaţă cea dintâi grijă trebuie să fie căutarea Împărăţiei Cerurilor: „Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că trebuie să căutăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga nouă. Aceasta înseamnă că este o mare nevoie de a stabili priorităţile în viaţă, ce este mai important. Mântuitorul atrage atenţia asupra faptului că foarte adesea oamenii sunt foarte preocupaţi de hrană şi îmbrăcăminte şi uită că au şi suflet care trebuie hrănit duhovniceşte, trebuie îmbrăcat în lumină, în virtuţi. Această constatare a Mântuitorului ne arată că uneori putem învăţa de la plantele câmpului şi de la păsările cerului care nu se ostenesc şi care totuşi trăiesc prin grija lui Dumnezeu. Evanghelia arată că în viaţă preocuparea pentru hrană şi îmbrăcăminte nu trebuie cea dintâi grijă, ci cea dintâi grijă trebuie să fie căutarea vieţii veşnice. Atât hrana cât şi îmbrăcămintea sunt trecătoare, dar pentru sufletul nemuritor al omului este nevoie de hrană duhovnicească şi îmbrăcăminte de lumină, pentru că toate trec în lumea aceasta însă luăm cu noi în suflet doar ceea ce este netrecător şi anume harul lui Dumnezeu şi ceea ce harul a lucrat în suflet, adică pocăinţa, luminarea sufletului prin întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune şi în sfintele taine şi haina virtuţilor, a faptelor bune pe care le-am săvârşit prin iubire smerită şi milostivă faţă de semeni”.

„În Evanghelia de astăzi Mântuitorul vrea să ne elibereze de obsesia, de robia gândurilor îndreptate doar spre cele materiale ca şi când am fi numai fiinţe consumatoare de bunuri materiale. Deci, Evanghelia aceasta este o Evanghelie a eliberării sufletului de idolatria lucrurilor materiale şi a întoarcerii lui spre Dumnezeu dăruitorul ca apoi toate cele materiale să fie binecuvântate şi să fie primite şi folosite cu bucurie”, a mai spus Preafericirea Sa.

Biserica este trupul tainic al lui Hristos şi cine loveşte în Biserică loveşte în Hristos

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi astăzi în Biserica Ortodoxă Română, sunt modele de pocăinţa şi recunoştinţa pentru toţi credincioşii, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul său de învăţătură: „Ambii Apostoli Petru şi Pavel au iubit pe Hristos şi Biserica Sa, au iubit Biserica lui Hristos înţelegând că Biserica este trupul tainic al lui Hristos şi cine loveşte în Biserică loveşte în Hristos. De aceea, Sfântul Apostol Pavel arată că această taină a înţeles-o pe drumul Damascului pentru că prigonea pe creştini, iar Iisus i-a zis De ce Mă prigoneşti?, nu de ce îi prigoneşti pe ei. Deci, era lovit trupul tainic al lui Hristos şi suferinţa o exprima Capul, adică Hristos Domnul. Aceşti doi mari Apostoli au iubit Biserica lui Hristos pentru că simţeau în ea lucrarea lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor”.

Sfinţii Apostoli au fost mari dascăli ai pocăinţei

În cuvântul Său, Patriarhul României a mai arătat că Sfinţii Apostoli sunt pildă bună de urmat, icoane de lumină, mari dascăli ai pocăinţei, dar şi rugători pentru noi în Ceruri.

„Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost mari dascăli ai pocăinţei. Sfântul Apostol Petru s-a lepădat de Hristos de frică şi prin pocăinţă multă a dobândit iertarea, restabilirea în slujirea de Apostol. Însă, toată viaţă s-a gândit la faptul că s-a lepădat de Hristos din prea multă frică. Sfântul Apostol Pavel din zel nemăsurat pentru tradiţia iudaică a prigonit pe creştini, a prigonit Biserica şi a transformat culpabilitatea lui de prigonitor al Bisericii, ca o compensaţie, într-o lucrare misionară de bine vestire a Evangheliei şi de extindere a Bisericii lui Hristos ca nimeni altul. Pocăinţa la Sfântul Apostol Pavel nu era un simplu regret, ci era şi o răscumpărare a atitudinii lui ostile prin transformarea ei într-un zel misionar fără precedent arătând că adevărata pocăinţă se arată nu numai în lacrimile căinţei, ci şi în lucrarea de îndreptare pe care o săvârşeşte omul prin faptele bune. Aceşti doi mari Apostoli, dascăli ai pocăinţei, rămân pentru noi totdeauna o pildă, ei sunt pentru noi icoane de lumină şi învăţători, dar şi rugători”, a spus Preafericirea Sa.

Rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu

În cadrul Sfintei Liturghii au fost făcute rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi pentru toţi lucrătorii şi donatorii Catedralei Mântuirii Neamului.

„Am venit aici, la această Biserică, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, deoarece cu doi ani în urmă am binecuvântat terminarea lucrărilor la radierul casetat al Catedralei, adică la fundamentul catedralei. De atunci s-au construit 25 de metri, 16 până deasupra pământului şi 9 de la Cota 0 în sus. Am venit să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El şi cerând ajutor în continuare pentru a continua lucrările începute”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul României i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfinţilor Apostoli: „Tuturor celor care poartă numele de Petru şi Pavel, sau Petra, Petronela, Paula şi derivate le dorim ani mulţi cu sănătate, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea bună având model de râvnă, de dragoste pentru Hristos şi Biserică aceşti doi mari Apostoli Petru şi Pavel”.

Hirotonie întru preot

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a hirotonit întru preot pe preacucernicul arhidiacon Ioan-Traian Diaconu şi i-a fost acordat rangul de iconom stavrofor pentru lucrarea deosebită în slujba Bisericii Ortodoxe Române săvârşită întru păstrarea şi întărirea dreptei credinţe precum şi pentru slava Bisericii Ortodoxe, cea „una, sfântă, sobornicească şi apostolească”.

„I-am dăruit mai devreme crucea de iconom stavrofor ca să aibă o continuitate în purtarea crucii ca simbol al multelor lucrări pe care urmează să le facă la parohia Miron Patriarhul din Bucureşti unde este nevoie de construirea unui  centru social – filantropic şi cultural, de reparat o casă parohială şi desigur activităţi mai intense cu tineretul şi cu persoanele defavorizate. Este o încurajare pentru o activitate nouă, pastorală, la parohie, dar şi un semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată la Catedrala Patriarhală”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit pentru Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului mai multe cărţi de cult. La final, Preafericirea Sa a vizitat şantierul unde au loc lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. (Sursa: patriarhia.ro)