Sărbătoarea Sfântului Andrei în Moldova

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Sfântului Andrei în Moldova

Biserica noastră îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. În mai multe parohii ocrotite de Apostolul cel Întâi Chemat au început încă de ieri manifestările religioase dedicate acestei sărbători.

În Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din Iaşi se află de ieri icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Icoana a fost adusă de protos. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în contextul serbării hramului şi împlinirii a 15 ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iaşi. În glasul clopotelor şi al toacei, icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a fost purtată în procesiune de la poarta bisericii până în sfântul lăcaş aflat astăzi în sărbătoare. Din soborul de preoţi care au participat la procesiune a făcut parte şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. După oficierea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, credincioşii, care au ţinut lumânări aprinse în mâini, s-au închinat la icoana Maicii Domnului. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a fost lansată cartea Monografia Bisericii „Sfântul Apostol Andrei“ din Iaşi. Cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş, enoriaşii au oferit alimente persoanelor nevoiaşe sau imobilizate la pat din parohie.

„Sfântul Apostol Andrei s-a ostenit ca un pelerin în slujba lui Hristos“

Credincioşii din Târgu Neamţ au participat aseară la procesiunea cu moaştele Sfântului Apostol Andrei, care a avut loc după oficierea Vecerniei unită cu Litia din Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Lăcaşul de închinăciune îşi serbează astăzi al doilea hram, după ce, în anul 2005, a primit ca ocrotitor şi pe Sfântul Apostol Andrei. Anul trecut, la Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Apostol Andrei“ a fost adusă o părticică din moaştele Sfântului Andrei, de la Mănăstirea Radovaşniţa din Serbia. „În acest an avem bucuria de a serba pentru a doua oară hramul Sfântului Apostol Andrei în prezenţa sfintelor sale moaşte. Credincioşii din parohia noastră şi-au exprimat dorinţa de a organiza un scurt pelerinaj cu moaştele Sfântului Andrei. Astfel că aseară, după slujba Vecerniei unită cu Litia, am făcut un ocol al bisericii prin esplanada din faţa acesteia. Prin această procesiune am arătat că Sfântul Apostol Andrei, care a încreştinat poporul român, s-a ostenit ca un pelerin în slujba lui Hristos“, a spus pr. paroh Ioan Mihoc.

Astăzi îmbracă straie de sărbătoare Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din parohia Delea. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoţi, iar astăzi programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. „Obişnuim ca la hramul bisericii noastre să organizăm o masă specială pentru persoanele vârstnice şi sărace. Cei care sunt imobilizaţi la pat primesc hrana din partea enoriaşilor la domiciliu“, a declarat pr. paroh Valentin Burghelea. Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ a început să se construiască în anul 2003, fiind o necesitate în cartierul Delea din Vaslui. „În zonă se manifesta fenomenul sectar şi de aceea vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş a dorit ridicarea acestei biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reuşit construirea sfântului lăcaş, iar în prezent lucrăm la finisarea interiorului. În acelaşi timp se află în construcţie clopotniţa“, a declarat pr. paroh Valentin Burghelea. Tot astăzi va fi sărbătoare la Aşezământul de asistenţă socială „Sfântul Andrei“ din Fălticeni. Aici, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.