Sărbătoarea Sfintei Lucia în Europa

Religia în lume

Sărbătoarea Sfintei Lucia în Europa

Copiii din nordul Europei au sărbătorit hramul Sfintei Lucia. Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca sunt în sărbătoare în fiecare 13 decembrie. Sărbătoarea s-a întins în întreaga Europă occidental şi este un festival al luminilor.

Sfânta Lucia este foarte populară în tradiţia creştină occidentală. Sfânta Muceniţă Lucia era din Siracuza Siciliei şi era logodită. Îmbolnăvindu-se mama ei, a plecat cu ea la Catana, ca să se roage Sfintei Muceniţe Agata să o izbăvească sfânta de curgerea de sânge. Când a ajuns la Catania a văzut în vis pe Sfânta Agata. Sfânta i-a făgăduit mamei ei tămăduire de boală, iar ei i-a vestit mai dinainte suferinţe muceniceşti pentru Hristos. După însănătoşirea mamei sale, Sfânta Lucia a împărţit toate averile sale săracilor şi era gata să mărturisească pe Hristos. Fiind pârâtă de logodnicul ei, a fost dusă înaintea lui Pashasie, domnul cetăţii, care a poruncit să o ducă într-o casă de desfrâu, ca să fie necinstită. Prin harul lui Hristos însă a rămas curată; au tăbărât mulţi asupra ei, dar n-au putut să o mişte din locul în care se proptea. Pentru că aceia şi-au pierdut nădejdea că o mai pot mişca din loc, şi pentru că nici n-au putut-o arde cu focul ce-i aprinseseră acolo unde sta, căci sfânta era păzită de Dumnezeu, i-au tăiat capul cu sabia.

O altă tradiţie aghiografică spune că Sfintei Lucia i s-au scos ochii de către tiranul prigonitor, ceea ce justifică portretizarea acesteia cu un talger purtându-şi ochii în el.

În sărbătoarea Sfintei Lucia, copii poartă lumini în mâini, sau chiar coroane de lumini pe cap, amintind de Sfânta Lucia şi de martiriul acesteia.

Traducere și adaptare:
Sursa: