Satul Ciocănești a primit titlul de "Satul Cultural al României" 2014
Joi, satul Ciocănești din județul Suceava a primit titlul de "Satul Cultural al României", a anunțat, la Ambasada Franței, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată joi de Asociaţia "Cele mai Frumoase Sate din România" (ASFR), la Ambasada Franței la București.
Pentru prima ediție a acestui titlu s-au aflat în cursă comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).
Ministrul delegat pentru Turism a anunțat satul câștigător și clasamentul concursului. Astfel, pe primul loc s-a situat comuna Ciocănești, cu 87 de puncte din 100, pe cel de-al doilea loc, comuna Poiana Stampei, cu 86.8 puncte, cel de-al treile loc i-a revenit comunei Cumpăna cu 78.95 de puncte, pe locul al patrulea s-a aflat comuna Izvoarele, cu 72.9 puncte iar cel de-al cincilea loc a fost ocupat de comuna Bezdead, cu 62.45 de puncte acumulate.
Alături de Maria Grapini, la eveniment au mai participat și Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, Nicolae Marghiol, iniţiator şi preşedinte executiv al AFSR, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, şi primarii celor cinci localități aflate în competiţie.
Grapini a caracterizat proiectul drept unul "extraordinar pentru România" și a felicitat Asociația "Cele mai Frumoase Sate din România" (AFSR), ca și toate localitățile membre. "Oamenii schimbă lumea, oamenii schimbă viața", a spus ministrul, care a adăugat că satele trebuie încurajate pentru dezvoltare și condiții bune de viață, dar și pentru păstrarea tradițiilor, portului, sărbătorilor, mâncării tradiționale.
Referitor la acest eveniment, Philippe Gustin a spus că este o bună ocazie pentru a "sărbători tot ceea ce lumea rurală aduce culturii româneşti".
"Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel. În acest caz ar rămâne blocate într-o Românie cu o cultură trăită zi de zi care nu şi-ar găsi originea decât la oraşe. Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană", a mai spus ambasadorul Franței la București.
De asemenea, acesta a anunțat că Institutul Francez, partener al evenimentului, va oferi localității câștigătoare acces gratuit la "Culturetheque", un portal de acces către amplu fond de resurse digitale francofone online.
"În 2014, mii de filme, cărţi sau reviste vor putea fi utilizate în acest mod de către comuna câştigătoare pentru a dezvolta acţiunile sale", a mai precizat Philippe Gustin.
Radu Ciocan, primarul satului câștigător a spus că este o onoare, dar și o mare obligație pentru Ciocănești primirea acestui titlu, menționând că în scurt timp se vor desfășura mai multe evenimente culturale în localitatea pe care o conduce, precum Festivalul Ouălor Încondeiate, Plutăritul, Civilizația Muntelui, Bistrița Aurie, și promovarea lăzilor de zestre.
"Deocamdată trăim momentul. Începând de mâine ne ocupăm deja de desfăşurarea pachetului cultural, pentru că deja pe 1-2 martie la noi se desfăşoară Festivalul naţional al ouălor încondeiate, una din manifestările de tradiţie ale Ciocăneştiului, manifestare la care participă, de altfel, încondeitori din toate zonele ţării în care se practică această artă şi nu numai din ţară", a declarat primarul comunei Ciocăneşti.
Satul Cultural urmează să fie promovat atât în țară, cât și în străinătate, iar pe parcursul unui an de zile, va participa la toate evenimentele principale organizate de Ambasada Franței și ale Institutului francez, care sunt, de altfel, și partenerii acestui program, a menționat Nicolae Marghiol.
Satul cultural al României 2014 este un program cultural şi turistic AFSR derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.
AFSR este organizație națională pentru promovarea valorilor perene ale satului românesc înființată în anul 2010, care are drept principale obiective: valorificarea și promovarea potențialului turistic al satelor românești, conservarea și răspândirea tradițiilor, crearea unor oportunități de dezvoltare economică și sensibilizarea opiniei publice la problemele satelor și realizarea formării profesionale a locuitorilor din sate.