Schimbările climatice – cea de-a doua problemă ca gravitate în lume, după sărăcie
Sărăcia, foamtea şi lipsa apei de băut sunt cea mai gravă problemă a lumii, afirmă 28% dintre europeni, apoi schimbările climatice (20%), criza economică (16%) şi terorismul internaţional (11%).
Guvernele au făcut prea puţine progrese la ultimele discuţii despre climat din Panama şi speranţele de a desfiinţa blocada globală rămâne pe umerii Uniunii Europene, declară agenţia de dezvoltare britanică „Christian Aid”.
“Au rămas mai puţin de 50 de zile până la negocierile despre climat de la Durban şi totuşi în Panama nu s-a mişcat nimic” a spuns Mohamed Adow, Consilier al "Christian Aid" pentru Alianţe Globale, care a participat la discuţiile din Panama.
“Aşa că privim cu speranţă la miniştrii de mediu din Europa, care se întâlnesc la Luxemburg începând cu 10 octombrie, pentru a parafa o extindere a Protocolului de la Kyoto, care a expirat recent”.
“Chemăm pe toţi miniştrii să folosească puterea lor pentru a câştiga sprijin internaţional pentru Kyoto, fără de care lumea se va confrunta cu o anarhie climatică – o situaţie înfricoşătoare, în perspective schimbărilor climatice severe care vor urma” se mai afirmă în comunicatul Christian Aid.
De asemenea, în comunicat, se arată necesitatea unor regulamente care să includă justiţia climatică, principiul în care ţările bogate care au cauzat problemele grave de astăzi să poarte responsabilitatea pentru emisiunile lor de noxe.
Christian Aid a fost încurajat de ultimul sondaj de opinie (Eurobarometru) în care se arată că oamenii din Europa consideră schimbările climatice ca fiind cea de-a doua problemă ca gravitate, care afectează lumea astăzi.
Sărăcia, foamtea şi lipsa apei de băut sunt cea mai gravă problemă a lumii, afirmă 28% dintre europeni, apoi schimbările climatice (20%), criza economică (16%) şi terorismul internaţional (11%).
Sondajul arată că în Uniunea Europeană, oamenii văd guvernele naţionale ca fiind responsabile de schimbările climatice (41%), apoi Uniunea însăşi (35%) precum şi afacerile şi industria (35%).
Dr. Adow a semnalat faptul că cele mai industrializate ţări din lume (Statele Unite, China etc.) cauzează grave probleme întregii planete, iar cel mai mult de suferit au ţările foarte sărace, care nu poluează mai deloc. “Avem nevoie ca Europa să preia conducerea” pentru limitarea schimbărilor climatice.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.ekklesia.co.uk