Scurtmetraje semnate de Mungiu, Porumboiu, Silișteanu vor fi prezentate la cea de-a doua ediție a "Weekend-ului Comediei Scurte"

Social

Scurtmetraje semnate de Mungiu, Porumboiu, Silișteanu vor fi prezentate la cea de-a doua ediție a "Weekend-ului Comediei Scurte"

În perioada 1-2 februarie, la Cinema Patria, în cadrul programului ShortsUp "Weekendul Comediei Scurte", vor fi prezentate scurtmetraje semnate de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Adrian Silișteanu, informează un comunicat de presă al organizatorilor.

Între filmele selectate sunt incluse atât scurtmetraje premiate la competițiile internaționale, cât și producții autohtone, inspirate din realitatea societății româești în tranziție.

"Șanțul", în regia lui Adrian Silișteanu (România, 2012), care la premiile Gopo 2013 a luat premiul pentru "Cel mai bun scurtmetraj", va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul îl are în rolul principal pe actorul Adrian Titieni, care reprezintă jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deși se confruntă cu certuri domestice, reușește să-și păstreze echilibrul înrădăcinat de ani și ani într-o gospodărie trainică.

"Pastila de fericire", în regia Ceciliei Felméri  (România, 2012,) a luat "Premiul special" la TIFF și "Premiul pentru cel mai bun scenariu" la Festivalul CineMAiubit. Pelicula este o poveste ironică și moralistă despre confortul emoțional prefabricat, avându-i ca protagoniști pe Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu.

Regizorul Cristian Mungiu este prezent la "Weekendul Comediei Scurte" cu un scurtmetraj de debut, "Mâna lui Paulista" (România, 1999) - film care face descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

"Călătorie la oraș" (România, 2003), în regia lui Corneliu Porumboiu este prezentat în premieră în cadrul programului ShortsUp. Filmul spune povestea a două personaje, un învățător timid și un șofer descurcăreț, care își părăsesc satul pentru a lua de la oraș, aflat în sărbătoare, un "computer conectat la internet și un colac pentru closetul primarului". "Călătorie la oraș" a câștigat premiul pentru "Cel mai bun scurtmetraj" la Karlovy Vary 2004 și locul al doilea în secțiunea "Cinefondation Award" a Festivalului de Film de la Cannes.

Printre filmele care vor mai fi prezente în cadrul ShortUP se numără și "Nu ma uita", "Am depășit recordul" și "Dictatorul". "Nu ma uita"  (Canada, 2013), în regia lui Jean‐François Asselina, film care a fost descris de către "The Huffington Post" ca fiind "unul dintre cele mai amuzante și vii lucruri văzute vreodată. Grafic, subtil și extrem de curajos. Un comentariu pertinent la adresa culturii social media de azi, subînțeles dintr-o poveste la care râzi incontrolabil". Pelicula îl prezintă pe Mathieu, un tânăr obsedat de propria persoană, care ar merge până în pânzele albe pentru a se face observat, ideea de bază a filmului fiind aceea că vizibilitatea este o chestiune de supraviețuire: exiști pentru tine doar dacă devii memorabil pentru alții.

"Am depășit recordul", (SUA, 2012), în regia lui Ryan Velásquez a primit titlul pentru "Cea mai buna comedie" la L.A ShortFest 2013. Filmul este un scurtmetraj sensibil și amuzant despre autocunoaștere. În cele două săptămâni rămase până la aniversarea vârstei de 12 ani, Jonathan Woodbridge are o misiune dificilă: trebuie să-și impresioneze familia. Dar cum poate face asta când este înconjurat doar de genii? Depășirea unui record mondial pare să fie singura soluție.

"Dictatorul" (Germania, 2013), în regia lui Andreas Henn, este o comedie selectată la peste 13 festivaluri internaționale și distinsă cu "Premiul publicului" la Palm Springs International ShortFest și Aspen Shortsfest și va putea fi vazută în premieră de publicul românesc sâmbătă, pe 1 februarie. Acțiunea filmului se desfășoară în Iugoslavia anilor 1942, unde, în plin război, Nicola, un proiecționist sârb, decide să renunțe la armele clasice de luptă în favoarea unora neconvenționale, ca rolele de film dintr-un cinematograf.

Programul de filme va fi completat de expoziția de artă vizuală Imbold Pop-Up Gallery, unde 13 artiști urbani avangardiști, printre care și Pisica Pătrată, Matei Branea, Ioana Sopov, Madalina Andronic și Loreta Isac, își vor prezenta creațiile imortalizate pe pânză, print sau metal, inspirate din frământările lumii actuale. 

*****

ShortsUP face selecţii tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Organizate iniţial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013, din dorinţa de a extinde experienţa în spaţii mai generoase.

ShortsUP este proiectul de scurtmetraje generat de ORICUM. Programele tematice și filmele recomandate includ producții sub 30 de minute premiate și nominalizate la Oscar, Bafta, Berlin, Cannes, Clermont-Ferrand, Sundance și alte festivaluri importante.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experiențe interactive și mixuri neconvenţionale între film și arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti iar ShortsUP Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. O dată pe an ShortsUP organizează Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de scurtmetraje.