Se intensifică circulaţia virusurilor gripale în judeţele Moldovei

Social

Se intensifică circulaţia virusurilor gripale în judeţele Moldovei

    • Se intensifică circulaţia virusurilor gripale în judeţele Moldovei
      Se intensifică circulaţia virusurilor gripale în judeţele Moldovei

      Se intensifică circulaţia virusurilor gripale în judeţele Moldovei

Potrivit unei atenţionări a Ministerului Sănătăţii (MS), în ultima săptămână se constată o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale de tip AH3N2, în special pe teritoriul Moldovei, dar până în prezent nu există riscul unei epidemii.

Ultimul raport publicat de Ministerul Sănătăţii (MS) arată că în ultima săptămână a crescut brusc numărul cazurilor de gripă AH3N2, cu preponderenţă în judeţul Iaşi, unde se constată o incidenţă crescută faţă de restul judeţelor ţării.

Astfel, de la începutul supravegherii virusurilor gripale şi până în prezent, au fost confirmate, în total, un număr de 63 de virusuri gripale AH3N2, activitatea gripală fiind de intesitate medie, cu focar local în judeţul Iaşi şi cu cazuri sporadice în alte 15 judeţe.

În ultima săptămână, se constată şi o creştere a infecţiilor respiratorii acute cu 16,8%, faţă de săptămâna anterioară, fără a fi depăşite valorile medii ale anilor trecuţi.

Potrivit prof. univ. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, nu se poate vorbi de o epidemie de gripă AH3N2, focarele din Moldova fiind considerate cazuri izolate. „Virusul nu e mai agresiv, ci are o activitate mai intensă. AH3N2 este un virus obişnuit sezonier, o componentă a sa se găseşte în vaccin“, a precizat prof. Molnar Geza.

Judeţele în care a apărut un număr mai mare de cazuri sunt Iaşi, Suceava, Galaţi, Vaslui, Neamţ.

El le-a cerut persoanelor care au probleme cardiace, pulmonare, diabeticilor, gravidelor să se ferească de aglomeraţii şi să respecte regulile de igienă, pentru a nu apărea complicaţii.

De altfel, specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripă. De asemenea, respectarea unui regim de viaţă sănătos (alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

În ceea ce priveşte persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine ca acestea să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau ale apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.