Seminar pe tema protecției drepturilor copiilor cu dizabilități

Social

Seminar pe tema protecției drepturilor copiilor cu dizabilități

Organizat în perioada 16-17 noiembrie de către Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Interights, seminarul de pregătire sub titlul "Drepturile copiilor cu dizabilitati – de la teorie la practică" a reunit 15 juriști, care au dezbătut aspecte fundamentale ale accesului la educație al copiilor cu dizabilități din România.

Reprezentanții CEDCD au prezentat participanților prinipalele direcții stabilite de Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, o nouă abordare a conceptului de acces la educație din perspectiva egalității, dar și aspecte relevante ale politicilor europene în domeniul dizabilității, iar reprezentantul Interights a adus în dezbatere problematica dreptului la educație în dreptul internațional al drepturilor omului din perspectiva litigării strategice.

De asemenea, participanții la seminar au beneficiat de training de specialitate pe următoarele problematici:

  • Drepturile persoanelor cu dizabilități în contextul Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România și publicată în Monitorul Oficial în 2010
  • Dreptul la educație al copiilor cu dizabilități în dreptul intern și dreptul internațional și jurisprudența aferentă
  • Aspecte relevante și vulnerabilități ale copiilor cu dizabilități
  • Construcția unui caz pe linia accesului la educație al copiilor cu dizabilități – aspecte procesuale și conceptuale, inclusiv prin prisma Convenției Europene pentru Drepturile Omului
  • Politica Uniunii Europene în domeniul dizabilității.

Obiectivul seminarului a fost acela de a furniza informații de specialitate și de a pregăti un număr de 8-10 juriști pe linia protecției drepturilor copiilor cu dizabilități, punând, astfel, bazele unei rețele de juriști pregătiți să ofere asistență juridică copiilor cu dizabilități.

Seminarul a reunit avocați, consilieri juridici, juriști și experți în domeniul drepturilor omului independenți sau din cadul unor organizații precum: Soros Budapesta, Centrul de Resurse Juridice, ECPI, PECS Romania, Don Orione etc., iar dezbaterile care au avut loc au evidențiat necesitatea comprimării demersului de litigare privind drepturile copiilor cu dizabilități și importanța unui demers coerent și unitar în această direcție.

Totodată, seminarul a pus bazele primei rețele informale de juriști din România specializați în domeniul protecției drepturilor copiilor cu dizabilități, care are drept scop, prin schimb de experiență, bune practici și suport reciproc, să contribuie la clarificarea demersului de litigare din acest domeniu.

"Considerăm că această reuniune reprezintă un pas strategic extrem de important în demersul nostru de protecție a drepturilor copiilor cu dizabilități. Coagularea uor juriști cu expertiză sau interes în zona de drepturi ale omului este un demers fundamental pentru a ne asigura că drepturile acestor copii vor fi respectate și protejate, iar pentru aceasta nu vom ezita să ne folosim de toate mijloacele legale existente", a declarat Mădălina Turza, președinte CEDCD.

*****

Interights este o organizație neguvernamentală internațională cu sediul în Londra, care are drept obiectiv protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități prin inițierea unor dosare strategice în instanțele interne și internaționale.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) este o organizaţie nonguvermanentală, dedicată protecției și promovării drepturilor copiilor cu dizabilități și a reprezentanților legali ai acestora (www.cedcd.ro).