Seminarul din Botoşani îşi prezintă oferta educaţională
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ Botoşani a publicat oferta şcolară pentru anul 2013 - 2014. Astfel, pentru clasa a IX-a se vor forma două clase de câte 28 de locuri cu profilul Teologie Pastorală, respectiv Teologie - Patrimoniu cultural. La profilul Teologie Patrimoniu sunt admise şi fete, înscrierile debutând în data de 27 mai.
Pentru anul şcolar 2013-2014, Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Gheorghe“ Botoşani va organiza examen de admitere în clasa a IX-a pentru două clase: Teologie Pastorală (filiera vocaţională) - 28 de locuri şi Teologie Patrimoniu (filiera vocaţională) - 28 locuri, la admitere fiind aşteptaţi să se înscrie absolvenţi de clasa a VIII-a din acest an şcolar, precum şi din anii şcolari anteriori care au promovat examenul de Evaluare Naţională. De asemenea, la secţia de Patrimoniu sunt admise şi fete, absolvente de gimnaziu cu aptitudini artistice (desen) şi cunoştinţe religioase.
Calendarul admiterii va debuta în data de 23 mai, când se vor elibera anexele fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de aptitudini, urmat de înscrierea pentru probele de aptitudini, între 27 şi 31 mai. În data de 3 iunie 2013 se vor desfăşura probele de aptitudini, eliminatorii.
Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele documente, potrivit informaţiilor oferite de conducerea seminarului pe site-ul instituţiei: certificat de botez (ortodox), fişă medicală (original) - se găseşte la secretariatul seminarului, fişă de înscriere, în original, pentru şcolile vocaţionale, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazială, recomandarea consiliului parohial, binecuvântarea chiriarhului locului, vizita medicală este obligatorie şi eliminatorie (se desfăşoară la seminar) şi copie xerox a certificatului de naştere.
Probele de aptitudini, eliminatorii
La seminariile teologice ortodoxe se organizează probe de aptitudini, care constau în probe orale, probe practice şi probe scrise. Astfel, la specializarea Teologie Pastorală, candidaţii trebuie să susţină o probă orală ce va consta în verificarea dicţiei, prin rostirea unei rugăciuni (Împărate ceresc, Prea Sfântă Treime, Tatăl nostru, Psalmul 50, Crezul, Cuvine-se cu adevărat, Apărătoare, Doamnă), şi în verificarea aptitudinilor muzicale prin intonarea unei cântări bisericeşti. Va mai fi verificat auzul muzical, prin luarea tonului după pian şi prin intonarea gamei Do Major, a arpegiului şi a unor sunete din gamă, precum şi simţul ritmic. Candidaţii declaraţi admişi la probele orale de aptitudini vor susţine o probă scrisă cu durata de două ore la religie. Subiectele pentru proba scrisă, ce vor cuprinde două teme din bibliografia disponibilă pe site-ul unităţii de învăţământ sau la secretariat, se elaborează din programa şcolară de religie, clasele a VII-a - a VIII-a, răspunsurile fiind evaluate cu note de la 1 la 10.
La specializarea Patrimoniu, proba de aptitudini va cuprinde o probă scrisă de verificare a cunoştinţelor religioase, evaluată cu notă, după tematica propusă şi la specializarea Pastorală, o probă practică pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen după natură, evaluată cu notă, dar şi o altă probă practică pentru testarea aptitudinilor la studiul culorii şi compoziţie plastică. Conţinuturile pentru cele două probe practice de verificare a aptitudinilor artistice sunt cele din programa şcolară de educaţie plastică pentru gimnaziu.
Şcoală teologică cu rezultate deosebite
Înfiinţat după anul 1990, prin grija Preafericitului Părinte Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Seminarul din Botoşani, care poartă numele Sfântului Gheorghe, s-a remarcat de-a lungul timpului nu doar prin învăţătura teologică temeinică dobândită de cursanţi, ci şi prin rezultatele deosebite obţinute la olimpiade şi concursuri naţionale şcolare de Artă Vizuală, Arhitectură şi Istoria Artei, Tradiţii Populare, Limbă şi Comunicare etc. De asemenea, elevii Seminarului participă la numeroase proiecte extraşcolare de teatru francofon, tradiţii populare, proiecte educaţionale de combatere a drogurilor sau proiecte de voluntariat.
Şcoala teologică din Botoşani are două coruri, unul pe patru voci - „Biruitorul“ şi unul de muzică psaltică - „Filotheos“, un grup folcloric - Doruleţ, dar şi o revistă şcolară - „Biruinţa“. Fiind socotit un seminar teologic cu rezultate deosebite, a fost vizitat de diferite delegaţii din străinătate (Germania, Olanda, Elveţia), iar în cadrul său, pe 4 octombrie 1997, a avut loc al III-lea Simpozion Internaţional „Educaţie şi Libertate“.
La seminar predau profesori foarte bine pregătiţi. Clădirea în care funcţionează seminarul, cantina acestuia şi căminul sunt dotate la standarde moderne. De asemenea, biblioteca adăposteşte peste 20.000 de volume, oferind spaţiu de lectură, cu calculatoare conectate la internet. Seminarul are şi o sală de conferinţe pentru momente festive din viaţa şcolii, o capelă, laborator de pictură şi restaurare bisericească, cabinet de psihologie şcolară. Colectivul profesoral şi dotările instituţiei oferăelevilor nu doar siguranţă şi garanţia unei conduite morale de excepţie, ci şi asigurarea de un climat prielnic performanţei şcolare în orice domeniu.