Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț a primit Diploma de Excelență Educațională

Arhiepiscopia Iaşilor

Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț a primit Diploma de Excelență Educațională

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț a avut loc o slujbă de pomenire pentru toți profesorii care au predat în această școală teologică. Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț a primit și Diploma de Excelență Educațională din partea Ministerului Educației, Cercetării și Inovării.

O manifestare cu totul deosebită închinată ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț a avut loc în ziua de 25 ianuarie 2011. Această pomenire se săvârșește de regulă în ziua de 30 ianuarie, în fiecare an, pentru că la această dată se sărbătorește ziua învățământului teologic ortodox și tot acum ne aducem aminte de cei care au dus jertfă, prin munca și dăruirea lor, pe „altarul“ școlii teologice. Dat fiind faptul că sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi cade anul acesta duminică, s-a hotărât, având și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca această emoționantă manifestare să aibă loc în ziua de 25 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Grigorie Teologul.

Momente din istoria învățământului teologic nemțean

Încă de dimineață, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de preoții profesori din cadrul seminarului, în Biserica “Sfântul Ioan Iacob de la Neamț“, la care au participat toți elevii și profesori laici. În jurul prânzului au sosit și invitații din cadrul ISJ Neamț, oficialități din cadrul Consiliului Județean Neamț, directori și profesori de la liceele din Târgu Neamț și alte autorități locale. A urmat slujba Parastasului în cadrul căreia au fost pomeniți din nou toți ctitorii, profesorii și ostenitorii seminarului, încă din vremea monahului Gavriil Uric, care a viețuit la Mănăstirea Neamț în secolul al XV - lea, socotit primul dascăl al învățământului din Moldova.
Activitatea a continuat în sala de conferințe a seminarului. Părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, a prezentat, cu ajutorul unei videoproiecții, cele mai importante momente din istoria învățământului teologic nemțean ca și a Seminarului de la Mănăstirea Neamț, de la începuturi și până în prezent, arătând că „învățământul teologic de la Mănăstirea Neamț nu e ceva la trecut ci, cu mila Domnului, există și astăzi, și urmărim cu tot dinadinsul să-l păstrăm la cotele cele mai înalte“.

Binecuvântări arhierești

Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan a fost pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, absolvent, fost profesor și director al seminarului nemțean înainte de 1990. “Transmit în primul rând felicitările Înalt Preasfințitului Părinte Teofan pentru conducerea școlii și pentru această instituție de care știa, fără îndoială, de foarte multă vreme, încă de când Înalt Preafinția Sa era elev de seminar. Era un fel de competiție între seminarii, atunci, și spre bucuria noastră, și la Facultatea de Teologie din București, întotdeauna elevii nemțeni erau în față, nu pentru că eram noi profesorii lor, ci pentru că atmosfera duhovnicească în care eram formați impunea acest lucru. Strana de la capela Facultății de Teologie era ținută de elevii de la Neamț, la cursuri întotdeauna erau prezenți și erau îndrăgiți de profesorii de la facultatea amintită. M-a delegat Înalt Preasfințitul Teofan să transmit felicitările și binecuvântările arhierești ale Înalt Preasfinției Sale, cu precizarea că întotdeauna școala rămâne una din preocupările Înalt Preasfinției Sale. În același timp însă IPS Teofan transmite mulțumiri conducerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru că s-a gândit la o instituție de învățământ teologic. Este, cred, pentru prima dată după 60-70 ani, poate mai mult, când o instituție conducătoare a învățământului în general, incluzând aici și învățământul teologic, să facă o asemenea propunere cu totul onorantă, ca un semn de recunoaștere a activității unei asemenea instituții de învățământ, ca cea de la Mănăstirea Neamț. Viața duhovnicească de aici imprimă un anumit comportament duhovnicesc pentru tinerii care vor sluji la sfintele altare“, a spus pr. lect. dr. Mihai Vizitiu.

Recunoștință din partea Ministerului Educației, Cercetării și Inovării

Cu aproximativ două săptămâni în urmă, în ziua de 13 ianuarie, la Piatra Neamț, alături de alte opt școli din județ, Seminarul nostru a primit Diploma de Excelență Educațională din partea Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț. Conducerea ISJ, prin inspector general al ISJ Neamț Luminița Georgeta Vârlan, a hotărât să înmâneze această diplomă și trofeul de excelență, într-un cadru mai larg la seminar, în fața tuturor elevilor și profesorilor prezenți pe 25 ianuarie la momentul evocator. Prof. Luminița Georgeta Vârlan, a elogiat cu acest prilej învățământul teologic de la Mănăstirea Neamț: “Primiți din partea noastră acest trofeu de excelență pe care noi îl oferim școlilor excepționale, oamenilor excepționali pe care îi avem în sistemul de învățământ preuniversitar și vă rog să mă credeți că mi-a fost greu pentru că județul acesta are oameni de certă valoare, de certă spiritualitate, oameni care reprezintă pentru noi modele și în umbra cărora încercăm și noi să creștem astăzi și să devenim și să ne zidim ca oameni și să vă zidim pe dumneavoastră, generația tânără de aici din această sală, ca oameni. Ne-a fost greu să selectăm imaginile reprezentative ale celor care domină prin chipul lor luminos acest ținut al Neamțului. Vă mulțumesc, și fie ca această școală să dăinuie dincolo de momente mai dificile, de momente mai grele, și fie ca întotdeauna să ne revedem cu aceeași dragoste, cu același respect“, a transmis insp. Luminița Georgeta Vârlan. Maria Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamț, prin intervenția ei la final, a mulțumit Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru sprijinul constant pe care l-a arătat de-a lungul timpului față de școala de la Mănăstirea Neamț și a felicitat, în numele Consiliului Local, conducerea, profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului pentru râvna neobosită în „ogorul Domnului“. Aceleași cuvinte de mulțumire au fost adresate de părintele director Ioan Mihoc tuturor oaspeților pentru prezența lor la această pomenire-evocare a vrednicilor înaintași ai seminarului de lângă marea lavră a Neamțului. Toți cei prezenți, la ieșirea din sală, au participat la expoziția de icoane realizată de elevii de la secția Patrimoniu. A urmat apoi agapa frățească în cinstea ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor seminarului, trecuți la Domnul. (pr. prof. Viorel Laiu)