Serviciile de ambulanţă sunt în alertă

Social

Serviciile de ambulanţă sunt în alertă

    • Serviciile de ambulanţă sunt în alertă
      Serviciile de ambulanţă sunt în alertă

      Serviciile de ambulanţă sunt în alertă

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat marţi, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit planului de măsuri întocmit de MS, serviciile de ambulanţă din judeţe trebuie să se afle în alertă, iar acolo unde este cazul numărul echipajelor trebuie suplimentat. De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

Tot în sarcina direcţiilor de sănătate publică trebuie să intre şi verificarea condiţiilor de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare - asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Se vor verifica condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.

Direcţiile de sănătate publică vor intensifica acţiunile de supraveghere epidemiologică în vederea identificării cazurilor de îmbolnăvire determinate de agenţi patogeni specifici (boli diareice acute, toxiinfecţii alimentare, epidemii hidrice, meningite virale) şi dispunerea măsurilor specifice de control.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.