Sfânta Treime este izvorul unităţii Bisericii

Arhiepiscopia Bucureştilor

Sfânta Treime este izvorul unităţii Bisericii

Creştinii ortodocşi au sărbătorit luni, 9 iunie 2014, Sfânta Treime. În cuvântul de învăţătură rostit la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat cum a fost rânduită această sărbătoare în ziua de luni.

„Această sărbătoare a Preasfintei Treimi a fost mai întâi fixată în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse, însă nu în Lunea după Rusalii, ci chiar în Ziua Cincizecimii. De aceea, Sâmbăta dinainte de Rusalii în Biserica Rusă se numeşte Sâmbăta Sfintei Treimi, iar Ziua Cincizecimii sau Pogorârii Duhului Sfânt este numită Sărbătoarea Sfintei Treimi. În tradiţia greacă şi în tradiţia română această sărbătoare este fixată în calendar pentru ziua de luni după Ziua Pogorârii Duhului Sfânt. Nu există o contradicţie în faptul că avem deodată sărbătoarea Duhului Sfânt Însuşi şi Sărbătoarea Preasfintei Treimi, deoarece Sărbătoarea Duhului Sfânt este în mod inevitabil Sărbătoarea întregii Sfintei Treimi, deoarece Duhul Sfânt dăruieşte Bisericii harul Preasfintei Treimi, harul Domnului nostru Iisus Hristos în care se arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat şi unitatea Persoanelor Sfintei Treimi: „Sfânta Treime este izvorul unităţii Bisericii. Este şi modelul şi izvorul unităţii Bisericii. Sfânta Treime este însă şi icoana unităţii familiei, a prieteniei, a convieţuirii oamenilor în societate, nu în uitare de ceilalţi, ci în ajutorarea celorlalţi. Sfânta Treime este un program social. A trăi după chipul Sfintei Treimi înseamnă a trăi nu pentru sine, ci pentru ceilalţi şi împreună cu ceilalţi”, a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. (Sursa: patriarhia.ro)