Sfântul Reginos, 25 februarie, o zi în care pe insula Skopelos din Grecia se întrerupe munca zilnică și se închid magazinele
Este o zi în care, pe insula Skopelos din Grecia (în Marea Egee), se întrerupe munca zilnică și magazinele sunt închise: 25 februarie, în cinstea unuia dintre primii episcopi al insulei: Sfântul Reginos. Doar bisericile de pe insulă rămân, pe parcursul întregii zile, deschise.
S-a născut în Lebadia (Beoția), la sfârșitul sec. III, din părinți creștini și a devenit cunoscut prin harul său, în tot arhipelagul Cicladelor și întreaga Grecie.
Poporul l-a vrut episcop, fiind ales într-o perioadă când se extindea erezia ariană. Prin participarea sa la sinodul local din Sardica – 343, s-a aflat pretutindeni că Sfântul Reginos condamnă erezia amintită tocmai pentru păstrarea credinței ortodoxe. După câțiva ani, în 361, odată cu debutul persecuției lui Iulian Apostatul, prefectul Eladei a sosit pe insula Skopelos, cu intenția de a-i aresta pe episcop și credincioși.
Numai că Sfântul, cu cât era mai mult amenințat, cu atât mai mult se arăta ferm în credință și impunător. Și-a încurajat păstoriții să nu se teamă, chiar și atunci când comandantul a ordonat decapitarea sa, la 25 februarie 362.
Sfintele sale moaște au fost mutate însă în Cipru, și abia prin sec. XIX, credincioșii din Skopelos s-au putut bucura de primirea unor părticele.
Locuitorii insulei Skopelos au mai multe festivaluri religioase, în timpul cărora femeile poartă costumul tradițional al insulei, format dintr-o rochie lungă de mătase, fără mâneci, cu broderii multicolore pe margini, la care atașează o cămașă scurtă cu mâneci de mătase, brodată cu aur. Pe cap, poartă o basma tivită cu monede de aur. Sărbătoarea Sfântului Reginos a născut cel mai amplu festival de acest gen, Sfântul fiind considerat ocrotitorul insulei.
O altă sărbătoare celebrată pe insulă este a Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), a cărui Icoană făcătoare de minuni se află într-o biserică locală.
De mare cinste se bucură și sărbătorile: Sfintei Varvara (4 decembrie) – în mânăstirea Sfintei, Schimbarea la Față a Domnului (6 august) – la mânăstirea cu acest hram. În cursul zilelor de sărbătoare, slujbele religioase sunt continuate de muzică tradițională, dansuri, mâncăruri cu specific local și vin din producție proprie. Skopelos cinstește, de asemenea și câteva Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului.
Mânăstirea închinată Sfântului Reginos (la aproximativ 2 km de oraș) este o biserică în stil bizantin, ridicată pe ruinele unei capele, în 1728. În curtea mânăstirii se află mormântul Sfântului, datat din sec. IV, iar în spatele bisericii se găsesc vestigii ale unui templu vechi dorian. Locul unde a fost decapitat sfântul episcop, este marcat în prezent si el printr-un iconostas.