Sfinţirea secţiei de recuperare medicală a Spitalului Municipal din Paşcani

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfinţirea secţiei de recuperare medicală a Spitalului Municipal din Paşcani

Secţia de recuperare medicală a Spitalului Municipal din Paşcani a fost sfinţită de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, în prezenţa conducerii unităţii şi a personalului medical. Între Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din incinta Spitalului Municipal din Paşcani şi angajaţii unităţii există o colaborare pentru desfăşurarea proiectelor cultural-misionare.

Slujba de sfinţire a noii secţii a fost oficiată de pr. Ioan Gigi Daniel, misionar de caritate la Spitalul Municipal din Paşcani şi secretar al Protopopiatului Paşcani. La eveniment au participat dr. Costică Pânzaru, directorul general al Spitalului Municipal din Paşcani, dr. Diana Axinte, directorul medical al spitalului, Doina Miron, directorul economic al spitalului, personalul medical şi administrativ al spitalului. După săvârşirea slujbei de sfinţire, pr. Ioan Gigi Daniel a oferit dr. Florentina Nechita, coordonatoarea secţiei, o icoană cu Maica Domnului. „Secţia de recuperare medicală a Spitalului Municipal din Paşcani a suferit ample lucrări de modernizare, creându-se astfel condiţii deosebit de bune pentru bolnavii internaţi în acest compartiment. Structura acestei secţii este de 20 de paturi, trei saloane şi o rezervă, la care se adaugă o bază de tratament modernă şi complexă de balneofizioterapie. Deşi suntem într-o perioadă de criză şi de reală încercare pentru fiecare dintre noi, la Spitalul Municipal din Paşcani se fac permanent investiţii în folosul bolnavilor spitalizaţi, dar şi a cadrelor medicale încadrate, ceea ce dovedeşte că unde există dăruire şi interes folositor, aşezat în folosul oamenilor, Dumnezeu  sprijină şi ajută la împlinire“, a relatat pr. Ioan Gigi Daniel.

Biserica spitalului, „talismanul cel mai de preţ“ al instituţiei

Colaborarea Bisericii cu Spitalul Municipal Paşcani se desfăşoară într-un mod organizat de la momentul aprobării pe schema de încadrare a spitalului a unui post de preot misionar de caritate, 1 iunie 1999. Postul de preot misionar are scopul de a asigura asistenţa religioasă pentru bolnavii creştini spitalizaţi, dar şi pentru cadrele medicale ale spitalului. „Începutul nu a fost unul uşor, ţinând cont de faptul că nu exista un spaţiu liturgic, un laborator al Învierii, unde bolnavul să poată primi însănătoşirea sufletului. În aceste condiţii, la început a fost improvizat un spaţiu de rugăciune, care era amenajat  în fiecare dimineaţă, în holul central al spitalului, loc unde în fiecare duminică se săvârşea Sfânta Liturghie. Anul 2000 a marcat momentul de început al unui proiect care avea să se desfăşoare pe parcursul a zece ani, este vorba de construcţia unei biserici cu hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul“, a explicat pr. Ioan Gigi Daniel. Lăcaşul de cult din incinta spitalului se bucură de 12 ani de sprijinul conducerii manageriale a unităţii. De asemenea, colectivul medical este alături de toate activităţile şi proiectele cultural-misionare pe care Biserica le desfăşoară în spital împreună cu voluntari. „Biserica «Sfântul Ioan Botezătorul» este parte integrantă a Spitalului Municipal din Paşcani. Angajaţii de aici ne mărturisesc faptul că lăcaşul de cult de aici reprezintă «talismanul cel mai de preţ» al instituţiei“, a adăugat pr. Ioan Gigi Daniel.