Simpozion în amintirea părintelui Jean Meyendorff, la Paris
În perioada 9-11 februarie 2012, la Institutul „Sfântul Serghie“ din Paris s-a susţinut un colocviu internaţional în amintirea părintelui Jean Meyendorff. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când pr. Jean Meyendorff a plecat în împărăţia cerurilor.
Părintele John Meyendorff este cunoscut ca unul dintre marii teologi şi scriitori ortodocşi ai secolului al XX-lea. Personalitatea şi opera sa au marcat timpul şi locul unde şi-a desfăşurat activitatea. Profesorii Institutului Teologic „Sfântul Serghie“ din Paris, în amintirea celui care a fost student şi apoi profesor al acestei instituţii, au organizat în perioada 9-11 februarie o comemorare liturgică, dar şi academică a părintelui şi profesorului Jean Meyendorff. În sesiunile susţinute pe parcursul a trei zile a fost analizată opera sa din diferite perspective: liturgică, istorică, patristică, filosofică ş.a. Totodată, a fost pusă în lumină şi contribuţia care, prin opera scrisă, activitatea la catedră, conferinţe, a avut-o în spaţiul teologiei academice, în Biserica din America şi Rusia, dar şi pentru sufletul credincioşilor care nu l-au cunoscut, dar s-au bucurat de cărţile Sfinţiei Sale. Lucrările teologice ale părintelui Jean Meyendorff au fost publicate în limbile: franceză, engleză, germană, italiană, rusă, greacă, română, finlandeză, spaniolă, japoneză, sârbă şi poloneză.
Mărturii despre părintele Jean Meyendorff
În deschiderea lucrărilor colocviului, Înalt Preasfinţitul Gabriel, Arhiepiscopul parohiilor de tradiţie rusă în Europa Occidentală, a menţionat necesitatea organizării unor astfel de evenimente prin care se comemorează viaţa şi opera părinţilor şi teologilor care au trăit şi au mărturisit credinţa ortodoxă în Occident. „Avem nevoie de clipe din acestea pentru a redobândi curaj în activitatea misionară pe care noi astăzi, într-o societate tot mai secularizată, trebuie să o ducem“, a remarcat Înalt Preasfinţia Sa. Au susţinut comunicări: Mitropolitul Kallistos Ware, Joost van Rossum, Jean-François Colosimo, Nikolaos Loudovikos, Ivana Noble, Goran Sekulovski, Andrew Louth, Pantelis Kalaitzidis, Sergej Horuzhy, Stoyan Tanev, André Lossky, Nicolas Ozoline, Stéphane Bigham, Pavel Pavlov, Marie-Hélène Congourdeau, Marie-Hélène Blanchet, Alexandre Dvorkine, Constantin Vétochnikov, Oleg Kobtzeff, Nicolas Lossky, Nicolas Kazarian, Michel Stavrou. În după-amiaza zilei de 10 februarie au fost relatate mărturii despre cum l-au văzut şi cum l-au înţeles cei care l-au cunoscut personal pe părintele Jean Meyendorff ca om. În faţa auditoriului au vorbit Paul Meyendorff (fiul părintelui Jean Meyendorff), IPS Kallistos Ware, IPS Amfilohie de Muntenegru, protoiereul Vladimir Vorobiev, rectorul Universităţii Umanistice Ortodoxe „Sfântul Tihon“ din Moscova, preoţi, ucenici, foşti studenţi, care şi-au amintit echilibrul părintelui Jean Meyendorff, smerenia sa firească, nobleţea şi cultura sa, care se revărsau către ceilalţi firesc, niciodată ostentativ. S-a difuzat apoi un film în care părintele Jean Meyendorff, într-un interviu luat în 1989, vorbeşte printre altele despre Biserica Ortodoxă din diaspora şi dificultăţile organizării ei. (protos. Nicodim Petre)
O viaţă dedicată învăţământului teologic
Părintele Meyendorf s-a născut pe 17 februarie 1926 în Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului. A urmat cursurile şcolii secundare în Franţa, iar studiile teologice le-a urmat în cadrul Institutului Teologic „Sfântul Serghie“ din Paris (1949). Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie“ din Paris a fost fondat în 1925 şi este o instituţie de învăţământ superior ce funcţionează sub egida Academiei din Paris, fiind în jurisdicţia Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală. În anul 1948 devine licenţiat în litere la Sorbona, iar mai târziu obţine o diplomă de studii superioare (1949), o diplomă din partea Şcolii Practice de Înalte Studii (1954) şi Doctoratul în Litere (1958). În Franţa a fost profesor asistent de Istoria Bisericii în cadrul Institutului Teologic şi bursier în cadrul Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică. Lucrarea pentru doctorat a vizat teologia Sfântului Grigorie Palama. Prin studiile sale, a pus cu precădere în valoare „palamismul“ în cadrul teologiei ortodoxe contemporane. În 1959 va pleca în Statele Unite, unde îşi continuă activitatea de profesor de Istoria Bisericii şi Patristică la Seminarul Teologic „Sfântul Vladimir“ din New York. Tot în acest an va fi hirotonit şi preot. În tot acest timp, părintele John Meyendorff ţine prelegeri ca lector de teologie bizantină în cadrul Universităţii Harvard şi apoi ca profesor la Fordham University. A fost profesor adjunct în cadrul Universităţii Columbia şi Uniunii Seminariilor Teologice, ţinând numeroase prelegeri, de obicei în campusuri universitare şi cu ocazia anumitor evenimente bisericeşti. A deţinut poziţia de decan al Seminarului „Sfântul Vladimir“ din martie 1984 până în iunie 1992. A fost pentru anumite perioade de timp preşedintele Societăţii Teologice Ortodoxe din America, preşedintele Asociaţiei Patristice Americane şi membru al Comitetului American pentru Studii Bizantine. Părintele John Meyendorff a primit titluri onorifice din partea unor universităţi precum „Notre Dame“. A fost membru corespondent al Academiei Britanice. În anul 1990 primeşte Diploma de Membru Onorific al Academiei Teologice din Leningrad. A trecut la cele veşnice pe 22 iulie 1992.