Sinaxa Sfântului Munte despre criza economică a ţării
În ziua de 14 mai, Sinaxa Dublă a Sfântului Munte al Athosului (compusă din reprezentanţii celor 20 de mănăstiri athonite şi din egumenii lor) s-a întâlnit într-o reuniune extraordinară.
În cursul acesteia s-a vorbit despre consecinţele pentru mănăstirile aghiorite a măsurilor fiscale recent impuse de guvernul grec, exprimându-şi compasiunea pentru poporul grec, greu încercat de criza economică şi politică.
Reuniunea a decis ca nefondate total informaţiile care circulă în presă privitoare la o ruptură a relaţiilor dintre Sfântul Munte şi Statul grec, şi a reamintit că „Sfântul Munte face parte integrantă din Statul elen şi doreşte să colaboreze de o manieră constructivă cu reprezentanţii statului pentru a rezolva orice problemă”.
Sinaxa precizează că „Sfântul Munte este o entitate spirituală milenară”, iar fondatorii acetei entităţi au înzestrat-o cu dependinţe agricole înafara frontierelor lui, pentru a folosi misiunii sale istorice şi spirituale. Din partea sa, Sfântul Munte a luat parte la suferinţele istorice ale naţiunii şi la lupta de renaştere naţională şi a consimţit la sacrificii: călugări, vieţi şi comori fără de preţ. Spre exemplu, în 1924, el a pus 120000 de hectare la dispoziţia refugiaţilor care au urmat catastrofei din Asia Mică.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.orthodoxie.com/