SMURD-ul ajunge şi în Republica Moldova
Proiectul comun privind asistenţa medicală de urgenţă încheiat între România şi Republica Moldova prevede înfiinţarea unor structuri similare cu cele româneşti pe teritoriul moldovean, inclusiv a unor echipaje pilot de tip SMURD.
Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a anunţat, ieri, la Chişinău, că România şi Republica Moldova lucrează la implementarea unui proiect care are şi susţinere financiară europeană, în privinţa asistenţei medicale în regim de urgenţă.
Şeful diplomaţiei române a afirmat că proiectul se află în stare avansată de implementare şi că a convenit cu omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă, ca subsecretarul de stat Raed Arafat să aibă întâlniri cu omologii din Republica Moldova „pentru a avansa acest proiect“.
Implementarea proiectului în privinţa asistenţei medicale de urgenţă între România şi Republica Moldova prevede înfiinţarea unor structuri similare cu cele româneşti pe teritoriul moldovean, inclusiv a unor echipaje pilot de tip SMURD. „Este vorba despre un program elveţian (...). Dorim inclusiv crearea unor echipaje pilot de tip SMURD în colaborare cu instituţiile similare care sunt acolo“, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Potrivit lui Arafat, acest proiect va fi practic o continuare a proiectului transfrontalier româno-moldovenesc referitor la intervenţia în cazuri de urgenţă, în zona de frontieră, a unui elicopter. „Există deja un program transfrontalier între Moldova şi România prin care se va pune un elicopter care să deservească zona de frontieră pe partea de urgenţă. Există un astfel de program, care este demarat. Acest lucru vizează îmbunătăţirea sistemului de urgenţă şi la dânşii, şi la noi, sub formă de colaborare. Discuţiile vor fi sub coordonarea Ministerului de Externe, fiind o chestiune pe care o abordăm împreună. Deocamdată nu putem vorbi despre finanţare, încă nu ştiu cât este“, a precizat dr. Raed Arafat.