"Candid" a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard

Social

"Candid" a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard

    • "Candid" a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard
      "Candid" a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard

      "Candid" a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard

În perioada 12 – 19 octombrie 2013 a avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard şi a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER. În seara de 19 octombrie, în cadrul festivităţii de premiere, spectacolul Teatrului Ţăndărică, "Candid", în regia lui Cristian Pepino, a fost desemnat câştigător la secţiunea competitivă "Criză teribilă, monşer!".

Timp de opt zile, în cele două săli ale Teatrului "Nottara" – "Horia Lovinescu" şi "George Constantin" – s-au jucat spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca "Nottara" şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Festivalul a propus două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită "Criză teribilă, monşer!", pentru că, în cadrul acesteia, au intrat în scenă spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei. Cu alte cuvinte, s-a încearcat ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, "Bulevardul Comediei", a prezentat spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă.

Cele trei premiere au fost "Matrimoniale" de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră naţională; "Mobilă şi durere" de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi "Un pic prea intim" de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

Preşedintele juriului secţiunii competitive a fost Emil Boroghină, directorul Festivalului "Shakespeare" din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului au fost dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, prof.univ.dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

Câştigătorul primei ediţii a festivalului a fost spectacolul Teatrului Ţădărică, "Candid", în regia lui Cristian Pepino, o adaptare liberă după Voltaire. Această producţie a Teatrului Ţăndărică se joacă de mulţi ani, fără a-și pierde însă, vigoarea. Cristian Pepino face o incursiune în viaţa lui Candid şi, totodată, parodiază armate, religii, guverne. Este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi.

Din distribuție au făcut parte actorii păpuşari: Mihai Dumitrescu, Georgiana Dinescu, Marin Fagu, Liliana Gavrilescu şi Petronela Purima. Dinu Carcaleţeanu este cel care a sculptat păpuşile, Cristina Pepino este cea care semnează scenografia, iar Dan Bălan este cel care a compus muzica.

"Mulţumim foarte mult pentru acest premiu. Înseamnă foarte mult pentru Teatrul Ţăndărică. Mulţumim foarte mult publicului pentru că ne-a urmărit cu foarte mare atenţie, mulţumim foarte mult juriului pentru că au apreciat proiectul nostru cultural şi organizatorilor care ne-au făcut să ne simţim ca acasă", a afirmat la festivitatea de premiere, imediat după inmânarea trofeului, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică.

Un premiu special a fost oferit de către Rotary Club Atheneum, actriţei Catrinel Dumitrescu pentru rolul Maureen din spectacolul "Un pic prea intim". Vizibil emoţionată, actriţa a mulţumit celor prezenţi că dau sens în fiecare zi vieţii sale artistice.

Marinela Ţepuş, directorul Teatrului "Nottara" a declarat imediat după închiderea primei ediţii a evenimentului: "Dincolo de micile poticneli, pe care spectatorii sper că nu le-au surprins, festivalul este pe drumul cel bun. Avem ecouri pozitive din toate părţile şi, cu siguranţă, vom învăţa din greşeli, astfel încât anul viitor să fie şi mai bine. Mi-a plăcut cel mai mult atmosfera de sărbătoare! De fapt, acesta este şi motivul pentru care am făcut festivalul. Publicul a primit cu bucurie tema crizei pentru simplul motiv că majoritatea spectacolelor noastre dedicate crizei sunt comice. Am făcut-o special fiindcă una dintre calităţile poporului român este aceea de a şti să facă... haz de necaz".