Concursul Naţional de Teatru pentru elevi, la Brăila

Social

Concursul Naţional de Teatru pentru elevi, la Brăila

    • Concursul Naţional de Teatru pentru elevi, la Brăila
      Concursul Naţional de Teatru pentru elevi, la Brăila

      Concursul Naţional de Teatru pentru elevi, la Brăila

Ajuns la cea de-a patra ediţie, Concursul Naţional de Teatru "Ştefan Mihăilescu-Brăila" se va deschide joi, la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, în competiţie fiind înscrise trupe de teatru ale elevilor de liceu din zece judeţe ale ţării.

Concurenţii sunt elevi din clasele X-XII, de la liceele de profil din ţară şi vor fi evaluaţi de un juriu de specialitate format din cadre universitare din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă, remis, marţi, de Primăria Brăila.

Deschiderea festivă a evenimentului va fi urmată de spectacolul "Fragmente de viaţă", prezentat de studenţii masteranzi de la Universitatea de Artă "George Enescu" Iaşi, în regia conf. univ. dr. Ovidiu Jighirgiu şi un moment muzical poetic prezentat de Liceul de Arte "Hariclea Darclee" precum şi lansarea volumului de poezie "De-a buşilea prin aer" al poetului Ştefan Ciobanu.

Conform lui Neculai Enea, directorul Liceului de Arte "Hariclea Darclee", se vor acorda premii în bani, însoţite de materiale culturale, plachete şi trofeul "Ştefan Mihăilescu-Brăila".

Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere fiind programate duminică, 3 noiembrie, în sala mare a Teatrului "Maria Filotti".

Oraşul din perioada interbelică, în care a debutat Ştefan Mihăilescu-Brăila (născut la Brăila pe 3 februarie 1925) va fi recreat printr-o expoziţie de fotografie şi text, în holul teatrului, realizată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" şi al Arhivelor Naţionale.

Concursul Naţional de Teatru "Ştefan Mihăilescu-Brăila" este organizat de Liceul de Artă "Hariclea Darclee", în parteneriat cu Primăria Brăila, Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Teatrul "Maria Filotti".

Din 1949 până în 1954, Ştefan Mihăilescu-Brăila a jucat la Teatrul "Maria Filotti", în spectacole ca "La Ilie bun şi vesel" de Ion Damian, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Poveste de dragoste" de Margarita Aligher, "Burghezul gentilom" de Moliere, "Bădăranii" de Carlo Goldoni, "Nunta lui Kecinski" de Suhovo Kobalin şi "Ultima oră" de Mihail Sebastian.