Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

Social

Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

    • Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“
      Maestrul Voicu Popescu, prim-dirijor al corului „Madrigal”, alături de doamna Anna Ungureanu, dirijor secund al aceluiaşi cor şi director artistic al proiectului „Cantus Mundi”/ Foto: Mihai Parfeni

      Maestrul Voicu Popescu, prim-dirijor al corului „Madrigal”, alături de doamna Anna Ungureanu, dirijor secund al aceluiaşi cor şi director artistic al proiectului „Cantus Mundi”/ Foto: Mihai Parfeni

    • Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“
      Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

      Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

    • Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“
      Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

      Dirijorul Voicu Popescu: „Corul este o expresie a spiritului comunitar“

Proiectul „Cantus Mundi“ este un program de integrare socială pentru copii, ce foloseşte muzica corală drept instrument educativ şi interpretativ. Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ are rolul de a coopta şi centraliza participarea instituţiilor naţionale şi internaţionale interesate de implicarea în acest proiect. Ideea proiectului aparţine dirijorului Ion Marin, care s-a inspirat din programele similare de la nivel mondial (El Sistema - Venezuela, Superar - Austria), impulsul fiind oferit de Michael Hilti, promotor al iniţiativelor socio-culturale din întreaga lume. Aflaţi în vizită la Iaşi pentru a susţine spectacolul caritabil „Armonii de primăvară“, organizat de Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, maestrul Voicu Popescu, prim-dirijor al Corului „Madrigal“, şi Anna Ungureanu, dirijor secund al aceluiaşi cor şi director artistic al proiectului „Cantus Mundi“, ne-au vorbit despre bucuria şi emoţia de a împărtăşi muzica în rândul copiilor.

În cadrul proiectului „Cantus Mundi“, utilizarea forţei muzicii în procesul de comunicare şi integrare socială susţine ideea că toate categoriile sociale de copii au dreptul să se dezvolte armonios şi să se bucure de beneficiile oferite de muzică. Altfel spus, scopul proiectului este de a atrage cât mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, în vederea promovării educaţiei muzicale în dezvoltarea armonioasă a personalităţii oamenilor. Până în momentul de faţă, în proiect s-au înscris peste 20 de coruri din toată ţara, printre care şi Corul de copii „Musica Viva“ din Iaşi, condus de Daniela Doroşincă. Prin intermediul acestui proiect, Corul „Madrigal“ a susţinut la Iaşi un concert caritabil, cântând pe scenă alături de Corul de copii „Musica Viva“ al Asociaţiei „Iubire şi încredere“ şi de copiii asistaţi social prin intermediul instituţiilor de caritate patronate de Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, care au fost şi beneficiarii acestui spectacol caritabil. 

„La un concert caritabil, încărcătura emoţională este mult mai intensă decât la unul plătit“

Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ a revenit la Iaşi la începutul lunii martie, după ce în decembrie a susţinut un concert de colinde la Opera Naţională ieşeană. Pentru început, maestrul Voicu Popescu ne-a vorbit despre ce înseamnă un concert caritabil pentru Corul „Madrigal“. „Iaşul este mereu primitor şi este minunat să observi atâta determinare de a aduce o perspectivă benefică în viaţa oamenilor prin intermediul muzicii. Dacă în luna decembrie am colindat la Iaşi, iar legătura cu publicul a fost una directă în sala de concert, de data aceasta legătura este mai profundă. Încărcătură emoţională este mult mai puternică faţă de un concert în care execuţi o partitură spre satisfacţia unor plătitori care vin pur şi simplu să te asculte. De aceea, mulţumim organizatorilor pentru că ne oferă această experienţă de viaţă în care să înţelegem ce se întâmplă cu semenii noştri. De asemenea, prezenţa noastră în cadrul acestui eveniment caritabil de la Iaşi poate fi un exemplu şi pentru alte instituţii care să se implice în proiecte umanitare. Ne dorim să avem astfel de legături în cât mai multe zone ale ţării, pentru că este o datorie civică a artistului ca atunci când are ocazia să se alăture unor proiecte similare, să o facă cu toată seriozitatea. Din păcate, noi nu suntem solicitaţi la măsura disponibilităţii noastre pentru aceste tipuri de evenimente“, a declarat Voicu Popescu, dirijor al Corului Naţional de Cameră „Madrigal“.

„Toată activitatea noastră are un caracter umanitar“

Despre preocuparea pentru întinerirea muzicii corale şi răspândirea ei sub o anumită egidă ne-a vorbit Anna Ungureanu, dirijor secund al Corului „Madrigal“ şi director artistic al proiectului „Cantus Mundi“, cea care a dirijat, în cadrul spectacolului caritabil de la Iaşi, corul reunit al copiilor şi al „Madrigalului“. „Proiectul «Cantus Mundi» vorbeşte despre egalitatea şanselor copiilor de a se exprima într-un mod natural, sensibil şi artistic, într-un mediu pe care «Madrigalul» îl poate oferi prin intermediul unui şir lung de evenimente. Noi am mers în mod constant în şcoli pentru a ţine lecţii deschise şi concerte pentru copiii de toate vârstele, la instituţiile de stat şi la cele particulare. Chiar dacă muzica nu se mai află printre preocupările principale ale autorităţilor, noi, în calitate de co-reprezentant al României, le stăm la dispoziţie. Toată această activitate şi dispoziţie a noastră este de fapt în scop umanitar sau caritabil pentru că noi facem aceste lucruri în mod voluntar. Eforturile fizice şi organizatorice ale «Madrigalului» legate de acest proiect, chiar dacă nu fac parte din fişa postului, le realizăm pentru a încerca să umplem acest vid de preocupare pentru educaţia muzicală. Se poate observa că există multe coruri, ansambluri sau orchestre la nivel naţional care beneficiază din ce în ce mai puţin de oameni care doresc şi ştiu să asculte muzică de acest fel. Văzând acest lucru, ne-am gândit să le oferim copiilor posibilitatea de a învăţa dragostea de muzică în mod natural, fără să le fie ceva impus“, a afirmat Anna Ungureanu, director artistic al proiectului „Cantus Mundi“.

„Corul este cea mai ieftină modalitate de a-i aduna pe copii în echipă şi de a le stimula sensibilitatea“

Pe lângă aspectul educativ şi formativ al programului, a fost adusă în discuţie şi partea socială şi implicarea Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ în cadrul acestui proiect. „Un alt aspect este legat de partea socială. Corul, dansul şi alte preocupări artistice care adună copiii în echipă sunt factori esenţiali din punct de vedere social pentru dezvoltarea ulterioară a personalităţii copiilor. Corul este cea mai ieftină modalitate de a-i aduna pe copii în echipă şi de a le stimula sensibilitatea. Copiii vin cu sufletul deschis, sunt absolut sinceri, iar acest lucru este recompensa cea mai frumoasă. Reprezentanţii Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă» din Iaşi sunt singurii care, după ce au descoperit proiectul «Cantus Mundi», au reacţionat şi au venit către noi cu propuneri concrete şi viabile. De aceea, noi dorim ca fundaţia să ne fie partener principal în zona Moldovei. Pentru luna iulie a acestui an, deja am discutat despre organizarea unui festival de copii şi tineret, în care vom avea şi o secţiune «Cantus Mundi», iar pentru viitor visăm la tabere şi workshopuri în care «Madrigalul» să fie alături de copii“, a mărturisit dirijoarea Anna Ungureanu.  

În final, maestrul Voicu Popescu a accentuat aspectul comunitar al muzicii corale, alături de componenta culturală a artei auditive. „Este o bucurie ca glasurile pregătite ale madrigaliştilor să se alăture glasurilor cristaline şi pure ale copiilor pentru că se creează o imagine sonoră inedită pentru că, în general, corul este o expresie a spiritului comunitar. Iar acolo unde se dezvoltă un spirit comunitar, responsabilitea individului este alta, iar factorii perturbatori de convieţuire se estompează. Dar există şi o componentă culturală pentru că atunci când sunt cântate piese din ţări diverse sau din perioade istorice diferite, copilul îşi îmbogăţeşte orizontul şi îşi stimulează curiozitatea vizavi de culturile reprezentate artistic.“