Silviu Purcărete, în triplă ipostază la Festivalul Național de Teatru 2013

Social

Silviu Purcărete, în triplă ipostază la Festivalul Național de Teatru 2013

    • Silviu Purcărete, în triplă ipostază la Festivalul Național de Teatru 2013
      Silviu Purcărete, regizor de teatru și film, autor

      Silviu Purcărete, regizor de teatru și film, autor

La ediția din acest an la Festivalul Naţional de Teatru, pe Silviu Purcărete îl găsim  în triplă ipostază - regizor de teatru, regizor de film şi personaj de carte - cu două creaţii ce îi poartă semnătura incluse în programul FNT.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, spectacolul "Pălăria florentină" al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi va fi jucat luni, ora 21,00, şi marţi, ora 18,30, în sala Operei Naţionale Bucureşti. Filmul "Undeva la Palilula", distribuit de Transilvania Film, va rula marţi, ora 14,00, joi, ora 14,30, şi duminică, ora 19,00, la Cinemateca Union, sub genericul "Filmele Festivalului".

Vodevilul "Pălăria florentină" a fost scris la jumătatea secolului al XIX-lea de Eugene Labiche. Comedia este ridicată la rang de artă de un trio imbatabil: Silviu Purcărete (regia), Dragoş Buhagiar (scenografia), Vasile Şirli (muzica), alături de numeroasa echipă de actori a Teatrului ieșean.

Acelaşi trio artistic, căruia i se adaugă scenograful Helmut Stürmer, ocupă genericul unui film despre un orăşel-fantomă pierdut în mijlocul câmpiei olteneşti, dar şi despre comunitatea care îl populează: caraghioşi, leneşi, derbedei cu inimă de înger, trăind într-o dulce inconştienţă.

Afişul producţiei "Undeva la Palilula" este completat de o distribuţie răsunătoare: Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marius Manole, Áron Dimény.

Numele lui Silviu Purcărete se regăseşte, însă, şi în paginile unei noi cărţi. Volumul "Teatrul e vis" de Octavian Saiu a fost lansat duminică, la Fundaţia Löwendal. Profesor şi cercetător, Octavian Saiu îşi ia libertatea de a crea spectacole (im)posibile semnate de cei mai mari regizori ai lumii - exerciţii de imaginaţie ale unui critic de teatru marcat/sedus de arta acestora.

Festivalul Naţional de Teatru se încheie pe 3 noiembrie.

*****

Silviu Purcărete a absolvit secţia de regie a IATC-ului în 1974. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamţ ("Romeo şi Julieta" de Shakespeare) şi Teatrul din Constanţa ("Ecuba" de Euripide, "Miles Gloriosus" de Plauto), începând din 1978 lucrează la Teatrul Mic din Bucureşti (Giraudoux, Sartre, Shakespeare) şi devine professor la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică.

În 1986 pune în scenă un spectacol cu piesa Campiello de Goldoni cu care câştigă "Premiul Naţional" pentru Teatru.

În anul 1992 e numit director artistic al Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Numele său e legat, în principal, de colaborarea cu Teatrul Naţional din Craiova cu care prezintă "Piticul din grădina de vară" de D.R.Popescu (1989), "Ubu rex" cu scene din "Macbeth" după Alfred Jarry şi W.Shakespeare (1990), "Titus Andronicus" de W. Shakespeare (1992), "Phaedra" după Seneca şi Euripide (1993), "Danaidele" (1995) şi "Orestia" (1998), ambele după Eschil, "A douăsprezecea noapte", după W. Shakespeare (2004).

Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova ("Titus Andronicus", "Ubu Rex", "Phaedra", "A douăsprezecea noapte") au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk).

În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele "Orestia", "Trei surori" şi "Don Juan" şi unde, doi ani după creează o şcoală pentru tineri actori.

În străinătate pune în scenă şi opere lirice printre care: "La Bohème" de Giacomo Puccini (Essen), "Parsifal" de Richard Wagner (Scottish Opera), "Roberto Devereux" de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), "Castor et Polux" de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn).

Regizează în Marea Britanie piesele teatrale "Decameronul", "Phaedra" şi "Danaidele" (Glasgow), "Orestia" (Lyric Hammersmith), "Ubu Rex" (Edinburgh International Festival) şi "Furtuna" (Nottingham Playhouse), iar in 2007 "Macbeth" de Eugen Ionescu pentru Royal Shakespeare Company.

În 2002 înfiinţează propria sa companie teatrală.

"Troilus şi Cresida" a fost prima sa colaborare cu Teatrul Katona József din Budapesta. Spectacolul a fost prezentat în 2006 la Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare.

Din 2003, Silviu Purcărete e membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Printre premiile câștigate de Silviu Purcărete se numără și:

  • Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada pentru "Ubu Rex cu scene din Macbeth", Festivalul Internațional de la Edinburgh, 1991
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal, 1993
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cea mai bună scenografie şi pentru debut, pentru Titus Andronicus (Gala Premiilor UNITER 1992) precum şi: Marele Premiu şi Trofeul Oraşului Bucureşti, premiul pentru regie, pentru scenografie, pentru cea mai bună interpretare masculină, cea mai bună interpretare feminină şi Premiul special al juriului - FNT, 1992
  • Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995
  • Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin, 1996
  • Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk, 2006
  • Premiul "Herald Angel" la Festivalul Internaţional de la Edinburg pentru "Călătoriile lui Gulliver", 2012
  • Ordinul Steaua României în grad de Comandor, 2000.