Preţurile au scăzut, pentru prima dată în ultimii doi ani

12 Iulie 2011 08:32 Social

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în luna iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani.

 

Datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie. În prezent, pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie, cu 0,3%, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Evoluţia preţurilor din luna iunie a fost însă cu mult sub aşteptările analiştilor economici, care se bazau pe faptul că, în lunile de vară, există o tendinţă de decelerare a inflaţiei sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare. În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 11,3%, alte legume şi conserve din legume cu 12,34%, citricele şi alte fructe meridionale cu 2,32%, fasolea boabe cu 0,87%, laptele cu 0,04% şi brânza cu 0,69%. Ieftinirea produselor alimentare a fost însă "temperată" în mare parte de creşterea preţurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (2%) şi telefonie (2%). Potrivit raportului INS, de la începutul acestui an, preţurile de consum au urcat cu 2,75%.

BNR se aşteaptă la o inflaţie de maximum 5,1%

La sfârşitul lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că politica Băncii Centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţinta stabilită în perioada următoare, explicând că nu este necesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fie bun". Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în 29 iunie, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit. Totodată, BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%.

Citește alte articole despre: preț, scădere, ieftinire, produs alimentar

Ultimele din categorie