Prima statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de artiștii Armatei

Social

Prima statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de artiștii Armatei

    • Prima statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de artiștii Armatei
      Prima statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de artiștii Armatei

      Prima statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de artiștii Armatei

Vineri, în curtea Brigăzii 6 Operații Speciale din Târgu Mureș, vicepremierul Gabriel Oprea a dezvelit prima statuie ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul realizată în premieră națională de Studioul de Arte Plastice al Armatei.

Statuia este amplasată pe locul în care, în 25 octombrie 2011, Gabriel Oprea, pe atunci ministru al Apărării Naționale, dezvelea o altă statuie ecvestră din bronz reprezentându-l pe Mihai Viteazul, însă de dimensiuni mai mici.

Noua statuie a fost realizată într-un an și jumătate, este prima statuie ecvestră realizată integral de acest studio în cei aproape 70 de ani de existență și este prima statuie ecvestră din România la care calul este reprezentat în poziție cabrată, adică ridicat în două picioare, potrivit reprezentanților Studioului de Arte Plastice al Armatei.

Artiștii Armatei susțin că aceasta este o soluție artistică mai dificil de realizat și mai greu de echilibrat din punct de vedere tehnic.

"Brigada 6 Operații Speciale «Mihai Viteazul», pe care am avut marea onoare să o înființez în anul 2011, de ziua Armatei României, sunteți elita Armatei României și știți cel mai bine că a fi militar nu este o meserie oarecare, este o vocație, o vocație sacră, înălțătoare, care vă poate pune în fața celor mai dificile provocări, ale vieții și chiar în fața sacrificiului suprem. Așa cum și-au dat viața sublocotenentul Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa și maiorul post-mortem Tiberius Petre, se cuvine ca în cinstea tuturor eroilor neamului să ducem mai departe crezul pentru care au luptat. Tocmai de aceea a fost ridicată această troiță, pentru cinstirea eroilor Brigăzii 6 Operații Speciale «Mihai Viteazul». Ei au luptat pentru un viitor mai bun și mai sigur, pentru copiii tuturor românilor, pentru onoare și pentru liberate. Pentru același lucru trebuie să luptăm și noi, iar modelul este Mihai Viteazul, un luptător neînfricat, dar și un vizionar", a afirmat Gabriel Oprea.

Acesta a mai spus că sunt două lucruri care nu s-au schimbat din vremea lui Mihai Viteazul și până astăzi, unul este credința națională, iar al doilea este eroismul celor care au luptat pentru apărarea țării.

La manifestările dedicate "Zilei Armatei României" de la Târgu Mureș au mai participat mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, arhiepiscopul Albei Iulia, ÎPS Irineu, senatorii Anghel Iordănescu și Șerban Mihăilescu, oficialități locale și județene.