România, printre statele cu cea mai scumpă benzină

Social

România, printre statele cu cea mai scumpă benzină

    • România, printre statele cu cea mai scumpă benzină
      România, printre statele cu cea mai scumpă benzină

      România, printre statele cu cea mai scumpă benzină

Potrivit unui studiu Bloomberg realizat în 55 de ţări, România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea, după impactul costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

Conform studiului Bloomberg, România se clasează printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, lucru deloc îmbucurător, dacă luăm în calcul veniturile medii ale unei familii de români, comparativ cu celelalte state în care benzina e la fel de scumpă. Astfel, în ţara noastră preţul unui galon (circa patru litri) de benzină premium este de 6,59 dolari, în timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari, ceea ce înseamnă că pentru achiziţia a patru litri de benzină este necesar un sfert din venitul mediu zilnic.

Clasamentul realizat de Bloomberg plasează România pe locul 34 din 55, în raport cu preţul propriu-zis al benzinei. Raportarea la salarii face ca locul în top să urce până la 7, într-un clasament intitulat „suferinţa la pompă“.

Cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmată de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie şi Belgia.

În funcţie de preţ, România se află între Singapore (6,7 dolari pe patru litri), locul 33, şi Chile, (6,54 dolari), locul 35.

În Europa Centrală şi de Est, Slovacia (locul 16 în clasamentul general) vinde cea mai scumpă benzină, cu 7,93 dolari pentru patru litri. După impactul puterii de cumpărare, ţara se situează pe locul 19. În funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria (17 după preţ şi 11 luând în calcul şi veniturile), Cehia (18-22), Slovenia (22-28), Austria (23-34), Letonia (25-9), Lituania (27-12), Estonia (28-20), Polonia (29-15), Bulgaria (31-5) şi România (34-7).

În funcţie de „suferinţa la pompă“, clasamentul Bloomberg este condus de India, urmată de Nigeria, Indonezia, China, Bulgaria, Thailanda, România, Africa de Sud, Letonia şi Egipt.

Cea mai ieftină benzină se vinde, potrivit clasamentului Bloomberg, în Venezuela, acolo unde un galon de benzină costă 0,09 dolari, iar impactul asupra venitului mediu zilnic, situat la 28 de dolari, este de numai 0,3%. Aici, populaţia consideră benzina ieftină un drept, iar ultima dată când s-a încercat reducerea subvenţiilor la preţ, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.

Clasamentul „suferinţă la pompă“ este alcătuit în funcţie de procentajul din venitul mediu zilnic necesar pentru achiziţia a circa patru litri de benzină premium. Bloomberg a folosit pentru calcule preţuri din perioada 2-11 aprilie. Pentru unele ţări nu au fost disponibile date, iar clasamentul exclude ţările cu un venit pe cap de locuitor sub 4 dolari pe zi.