Spitalele care n-au cerut transformarea în cămine de bătrâni nu primesc bani

Social

Spitalele care n-au cerut transformarea în cămine de bătrâni nu primesc bani

    • Spitalele care n-au cerut transformarea în cămine de bătrâni nu primesc bani
      Spitalele care n-au cerut transformarea în cămine de bătrâni nu primesc bani

      Spitalele care n-au cerut transformarea în cămine de bătrâni nu primesc bani

Spitalele care, până la 1 aprilie, nu fac cerere pentru transformare în cămine de bătrâni nu vor beneficia de fonduri de la bugetul de stat, până acum fiind înregistrate şapte astfel de solicitări, din totalul celor 67 de unităţi propuse pentru reprofilare.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că spitalele reprofilate au la dispoziţie 90 de zile, timp în care să facă acreditarea ca unitate pentru persoanele vârstnice, apoi plata va fi făcută după criterii stabilite de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) pentru aceste tipuri de unităţi. "Chiar dacă unităţile nu au internaţi vârstnici, ele vor primi bani de la Ministerul Muncii, dacă s-au înscris în acest program", a precizat Cseke Attila. Personalul din unităţile sanitare care se vor reprofila în cămine va fi redistribuit în trei etape, începând cu 4 aprilie, iar plata personalului va fi făcută de către unităţile primitoare, a mai precizat oficialul guvernamental. Redistribuirea se realizează pe baza opţiunilor personale pe locurile vacante anunţate de Ministerul Sănătăţii pe site-ul instituţiei. Opţiunile angajaţilor sunt centralizate de către managerul unităţii, care le prezintă Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană. În zilele de 4 şi 5 aprilie, Direcţiile de Sănătate Publică vor realiza redistribuirea personalului în unităţile din judeţ, iar în 14-15 aprilie se va face redistribuirea în judeţele limitrofe. Potrivit Ministerului Sănătăţii, procesul trebuie să se încheie în 28-29 aprilie, când se va trece la redistribuirea la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 678 de medici şi 2.086 de asistenţi medicali pot opta pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoane vârstnice nou-înfiinţate sau pentru posturile vacante din sistemul sanitar pe aceeaşi specialitate.

67 de spitale ar trebui transformate în cămine de bătrâni

Guvernul a aprobat, în 9 martie, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat. Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se adresează în primul rând autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale, care au putut decide, până în 31 martie, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine. Ministerul Sănătăţii a atenţionat că, în cazul în care autorităţile locale nu solicită intrarea în acest program, vor suporta din propriile cheltuieli susţinerea unităţii sanitare propuse pentru reprofilare.