Ştiri din lumea medicală

Social

Ştiri din lumea medicală

    • Ştiri din lumea medicală
      Ştiri din lumea medicală

      Ştiri din lumea medicală

Precum buletinele meteorologice, care ne anunţă când vreme bună, când vreme rea, tot aşa şi ştirile din lumea medicală conţin lumini şi umbre. Vă prezint, în cele ce urmează, câteva date recente din acest domeniu.

Se cunoaşte faptul că, mai ales la vârsta a treia, sunt destul de frecvente fracturile de col femural sau distrugerea chiar a capătului superior al acestui os, la nivelul articulaţiei. Tratamentul, în acest caz, se face prin înlocuirea extremităţii superioare a femurului cu o proteză. Aceste proteze provin de la diferiţi producători şi nu toate sunt la fel de sigure. Astfel, unele dintre aceste proteze, constituite dintr-un aliaj de crom şi cobalt, fabricate de către firma DePuy, au trebuit retrase de pe piaţă, deoarece, la unele persoane, au apărut dureri foarte mari. Astfel 13% din 380 de pacienţi, care au avut implantate proteze, au trebuit reoperaţi în următorii cinci ani. Când au ajuns la nivelul articulaţiei, chirurgii au observat existenţa unui lichid cauzat de o reacţie inflamatoare, produsă de particulele microscopice de metal. Ca urmare a acestui fapt, s-a acordat mai mare atenţie tehnologiei acestor proteze, cu atât mai mult cu cât există studii că ionii de cobalt absorbiţi de la locul implantului sunt toxici pentru sistemul imunitar;

Rujurile de buze care înfrumuseţează zilnic feţele a sute de milioane de femei au ajuns în atenţia toxicologilor americani. În acest fel s-a descoperit prezenţa plumbului în concentraţii variabile. De exemplu, s-a constatat că rujul intitulat  Rose petale nr. 125 conţine de 276 de ori mai mult plumb decât rujul Black honey nr. 6. Ori, se ştie, că plumbul este un element neurotoxic şi cancerigen. Din nefericire, s-a dovedit că rujurile cele mai persistente sunt şi cele mai bogate în plumb. Totuşi, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) consideră că nivelurile existente în rujuri nu prezintă un pericol real, dar recomandă ca rujurile să nu ajungă la copii mici şi nici să fie folosite de femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există un nivel al plumbului care să fie total lipsit de pericol.

1% din populaţie este alergică la arahide. Iată că o firmă franceză vine în ajutorul acestora prin realizarea unui plasture antialergic. Se fac studii clinice cu acest produs atât în Franţa, cât şi în SUA, unde a primit indicaţia de „evaluare prioritară“, pentru a se grăbi punerea sa pe piaţă. Plasturele se lipeşte pe piele şi din el difuzează molecule active, care cresc progresiv pragul de toleranţă al pacienţilor. În funcţie de severitatea alergiei, tratamentul durează între doi şi trei ani. În Marea Britanie, o echipă de la Universitatea Cambridge a propus o tehnică de desensibilizare la arahide, care constă în ingerarea progresivă de microdoze de arahide, amestecate în iaurt. Deoarece există riscul unui şoc alergic, această procedură nu se poate desfăşura decât în spital, ceea ce face aproape imposibil acest gen de tratament;

Iată şi o ştire bună: conform previziunilor specialiştilor statisticieni, în 2012 mortalitatea prin cancer va scădea pe teritoriul european. Ni se oferă şi procente: vor fi cu 10% mai puţine cancere la bărbaţi şi cu 7% la femei. Din păcate, procentul de mortalitate cauzat de cancerele pulmonare şi pancreatice nu va scădea.