Studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști

Educaţie

Studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști

    • Studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști
      Studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști

      Studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști

În perioada noiembrie 2010 - octombrie 2013, primul program din România de studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști s-a încheiat cu rezultate meritorii pentru toți cei 50 de asistenți licențiați care s-au specializat în anestezie, terapie intensivă și îngrijirea unui bolnav aflat în stare critică.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca a inițiat și coordonat acest proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar instituțiile partenere au fost UMF "Carol Davila" din București, UMF din Târgu-Mureș și Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Cele trei programe parcurse în cadrul proiectului au fost acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățamântul Superior (ARACIS).

Prin acest proiect au fost oferite și 30 de burse masteranzilor înscriși la cele trei programe, bursele fiind acordate în ordinea mediilor obținute la examenul de admitere la masterat, a menționat conf.univ.dr.Daniela Ionescu de la UMF Cluj-Napoca, în cadrul conferinței. Totodată, au fost finanțate schimburile de experiență ale studenților în centre cu tradiție în derularea unor programe de învățământ în domeniul îngrijirilor oferite pacienților în terapia intensivă și în medicina de urgență, precum Novara (Italia), Porto (Portugalia) și Paris (Franța).

Asistenții licențiați masteranzi sunt din Cluj-Napoca, Galați, București, Botoșani, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Craiova, Brașov și Suceava. Ei au deprins în cadrul masteratului și cunoștințe despre cercetarea științifică pe durata îngrijirilor medicale. Derularea proiectului le-a oferit studenților și ocazia de a publica, fie ca autori, fie ca și co-autori, un număr de opt articole în prestigioase reviste medicale indexate în baze de date internaționale ISI (Institute for Scientific Information).

În același timp, o parte dintre masteranzi a participat cu lucrări științifice la conferințe europene de profil, iar șase dintre ei — la Congresul European de Medicină de Urgență, EUSEM 2012, care s-a desfășurat în Antalya (Turcia).

Astfel, proiectul a creat oportunități de aprofundare a cunoștințelor profesionale și de cercetare, dar și de promovare în carieră, prin deschiderea perspectivelor de înscriere la programe de doctorat și de formare a cadrelor didactice universitare. Una dintre asistentele care a absolvit masteratul va preda la UMF din Cluj-Napoca.

Dr. Adela Golea, medic șef la UPU-SMURD din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, a apreciat interesul deosebit al absolvenților masteratului și faptul că ei au dorit să își perfecționeze cunoștințele și să devină un corp medical de nădejde, spunând că "determinarea lor extraordinară ne-a convins de necesitatea continuării acestui proiect. UMF a fost acreditată să îl continue".

Cristian Boeriu, medic șef al UPU SMURD din Târgu-Mureș, prezent la conferința de presă, a vorbit despre impresia deosebită pe care au făcut-o în Italia asistenții medicali din România, interesul lor pentru profesie fiind apreciat la superlativ. La Târgu-Mureș asistenții masteranzi au fost interesați de tehnicile de salvare aeriană, mai ales că UPU SMURD dispune de un elicopter pentru cazuri urgente.

Din partea tinerilor masteranzi a luat cuvântul Florin Anton. El a subliniat că grupul celor 50 de asistenți a funcționat "ca o adevărată echipă", iar cadrele medicale care s-au ocupat de pregătirea lor au fost "ca niște părinți".