Sucurile îndulcite pot favoriza instalarea diabetului de tip 2
Potrivit unui studiu recent, consumul unei singure doze de suc carbogazos pe zi măreşte considerabil riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul 2. Rezultatele arată că participanţii la studiu care au băut zilnic câte o doză de suc îndulcit cu zahăr se confruntă cu un risc cu 18% mai ridicat de a se îmbolnăvi de diabet de tipul 2, de-a lungul unei perioade de 16 ani, prin comparaţie cu cei care nu consumă astfel de sucuri. Mai mult decât atât, riscul creşte în progresie aritmetică, iar persoanele care consumă două astfel de doze de suc pe zi se expun unui risc cu 18% mai ridicat decât cei care consumă o singură doză pe zi.
Acest rezultat a rămas constant chiar şi după ce au fost luate în considerare alte variabile - alţi factori de risc pentru îmbolnăvirea de diabet de tipul 2: vârsta, nivelul de activitate fizică, masa corporală sau nivelul mediu de calorii ingerate zilnic.