Sudanul de Sud: religie şi animale

Religia în lume

Sudanul de Sud: religie şi animale

Când Sudanul de Sud şi-a câştigat independenţa în iulie anul trecut, naţiunea majoritar creştină a abandonat conflictele dureroase cu nordul predominant musulman şi a privit cu optimism spre viitor.

Însă acum un conflict intern grav ameninţă să arunce umbra peste cea mai nouă naţiune din lume. „Problema este nu că musulmanii ucid creştinii şi creştinii ucid musulmanii, ci că creştinii ucid alţi creştini” spune Brian Stiller, Ambasador al Alianţei Evanghelice Mondiale.

Furtul de animale, răpirea femeilor şi copiilor, uciderile au lovit statul Jonglei, iar triburile se luptă pentru pământurile cele mai bune şi pentru drepturile la apă.

În lunile recente, 3000 de oameni au fost ucişi în luptele dintre triburile Murle, Lou Nuer şi Dinka Bor.

Animalele sunt o măsură a bogăţiei personale şi a statutului şi ele sunt în centrul conflictului. Tinerii căsătoriţi trebuie să muncească din greu pentru a plăti zestrea pentru femeile lor.

O vacă poate costa până la 1,250 de dolari, şi resentimentele şi furturile nu lipsesc. Triburile au resentimente de sute de ani şi tradiţii bine înrădăcinate. Animalele sunt aşadar măsura bunăstării pentru triburile sudaneze.

Recent, 100 de reprezentanţi ai celor trei triburi s-au aşezat la masa dialogului pentru a termina conflictul şi a încerca reconcilierea.

Majoritatea sudanezilor de sud sunt creştini, însă religia lui Hristos coexistă cu religii tribale, în care violenţa este prezentă. Singurul lucru care îi uneşte pe oamenii dezbinaţi de secole, este religia iubirii răstignite a lui Hristos.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christiantoday.com