Tabăra „Bucuria credinţei”, la Nemţişor

Arhiepiscopia Iaşilor

Tabăra „Bucuria credinţei”, la Nemţişor

„Am petrecut câteva zile de neuitat în poiana de la Nemţişor, zile în care am realizat că a fi copil de preot nu înseamnă doar a avea nişte responsabilităţi aparte, o viaţă uşor diferită de a celorlalţi colegi, ci şi un mare privilegiu, acela de a-L cunoaşte mult mai uşor pe Dumnezeu, de a trăi într-o familie în care liniştea, respectul şi bucuria rugăciunii îmi face viaţa nespus de frumoasă” aşa începe mărturisirea unui copil participant la tabăra desfăşurată în perioada  29 iulie – 1 august  la Nemţişor, într-un colţ de rai, lângă Mănăstirea Neamţ.

Proiectul acestei tabere a fost iniţiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de către pr. Filip Gheorghe Marian, preşedinte al ATOR - filiala Tg. Neamţ, de prof. Daniela Filip, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Tg. Neamţ, în parteneriat cu Sectorul de Misiune şi Prognoză al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Beneficiarii au fost 40 de copii de preot cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani din  Arhipiscopia Iaşilor. La reuşita acestui proiect au contribuit pr. Irina Marius de la parohia Ghindăoani, prof. Livica Irina, de la Şcoala Agapia, prof. Maria Bâia, de la Şcoala Lungani, prof. Butnariu Gabriela, de la Şcoala Timişeşti şi un grup de animatori, membri ai ATOR - filiala Tg Neamţ, care au ajutat la implementarea proiectului prin realizarea tuturor activităţilor propuse. În cele patru zile de tabără copii, împărţiţi pe grupe de vârstă, ocrotite de sfinţi apropiaţi şi dragi copiilor, au avut prilejul de a participa la trei sesiuni de lucru, care au tratat următoarele teme: "Fiul de preot - parte integrantă a familiei preoţeşti", "Fiul de preot membru responsabil al Parohiei" şi "Fiul de preot -  misionar şi sprijin al părintelui său în lucrarea pastoral-misionară". Tinerii şi-au exprimat părerea în legătură cu misiunea pe care o are copilul de preot în societate, comportamentul în familie, şcoală şi societate. Tot aici au învăţat care sunt paşii unui proiect pe care-l pot implementa în parohiile de care aparţin. Împărţiţi pe grupe, copiii au conceput câteva proiecte precum: înfiinţarea unui cor, realizarea unui pelerinaj, organizarea unui spectacol în vederea ajutorării celor nevoiaşi, ecologizarea spaţiului din imediata apropiere a bisericii, s.a., proiecte ce vor fi derulate până la sfârşitul anului 2013. Fiecare zi de tabără a debutat cu rugăciunea de dimineaţă, în două zile săvârşindu-se Sfânta Liturghie.

Încurajare în misiunea de preot

După rugăciune şi micul dejun a avut loc zilnic câte o sesiune de lucru. După masa de prânz şi siestă copiii au participat la diverse activităţi, precum: tir cu arcul, jocuri de cunoaştere şi comunicare, volei, baschet, fotbal. La pregatirea mesei şi la activităţile gospodăreşti au participat, pe grupe, toţi tinerii din tabără. Copiii s-au bucurat de comuniune şi în perioada de odihnă, cazarea făcându-se în corturile puse la dispoziţie de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de misiune, prognoză și statistică pastorală. Pe data de 30 iulie s-a organizat un pelerinaj la mănăstirile Sihăstria, Secu, Neamţ, cu osteneala şi cheltuiala părintelui Marius Irina. După cină s-au organizat alte activităţi care au facilitat cunoaşterea şi întărirea relaţiilor dintre copii de preot. Invitat să le vorbească copiilor despre rolul copilului de preot şi misiunea acestuia, părintele Nicodim Petre le-a povestit despre ce înseamnă să ai „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, i-a antrenat într-un dialog sincer despre responsabilitatea fiului de preot în faţa provocărilor lumii contemporane şi i-a încurajat în misiunea pe care o au de îndeplinit. Această tabără vine ca o continuare a  Conferinţelor preoţeşti din Arhiepiscopia Iaşilor în anul 2013, care au ca temă „Preotul şi preoteasa, părinţi în familie şi parohie”, o temă ce vizează aspecte ale vieţii de familie a preotului ortodox. La aceste conferinţe atât preoţii, cât şi preotesele sunt invitaţi să-şi exprime simţămintele şi experienţa legate de tema propusă. Am considerat ca fiind benefică o astfel de tabără, în care copiii preoţilor să fie puşi faţă în faţă, într-un cadru natural deosebit, cu formatori cu experienţă, care să le descopere frumuseţea preoţiei, şi să le formeze deprinderi pastoral-misionare şi gospodăreşti. (A consemnat prof. Filip Daniela, coordonator ATOR - filiala Tg. Neamţ)