Tarife mai mari la serviciile Poștei Române, de la 1 ianuarie

Social

Tarife mai mari la serviciile Poștei Române, de la 1 ianuarie

    • Tarife mai mari la serviciile Poștei Române, de la 1 ianuarie
      Tarife mai mari la serviciile Poștei Române, de la 1 ianuarie

      Tarife mai mari la serviciile Poștei Române, de la 1 ianuarie

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, tarifele practicate de către Compania Națională "Poșta Română" (CNPR) s-au majorat pentru serviciile prestate, inclusiv în cazul abonamentelor pentru închirierea de căsuțe poștale nominale/nenominale de către persoanele fizice sau juridice, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

"Redefinirea ofertei tarifare, intrată în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014, a avut ca obiect serviciile prestate de Poșta Română în afara sferei serviciului poștal universal. Ultima modificare tarifară aferentă acestor tipuri de servicii poștale a avut loc la 1 ianuarie 2008. Noile tarife sunt determinate de evoluția prețurilor la combustibili și utilități, cât și a costurilor diverselor servicii, înregistrată în perioada 2008 — 2014", este precizat în comunicatul CNPR.

Conform aceluiași comunicat, în cazul serviciilor tip Prioripost (ghișeu sau sediu), cât și al serviciilor de corespondență cu confirmare de primire (prioritare sau neprioritare), clienții companiei beneficiază de tarife nemajorate dacă prezintă un volum mai mare de 10 trimiteri (clienți fără contract), respectiv un volum mai mare de 50 de trimiteri (clienți cu contract).

Pe lângă acestea, și următoarele servicii au tariful actualizat: preluare sediu/domiciliu, livrare sediu/domiciliu, coletărie anunțată, coletărie din afara sferei serviciului universal (colete cu AR sau cu ramburs și colete de peste 10 kg).

Astfel,pentru tarifele practicate în acest an la serviciile Prioripost la ghișeu, majorarea este cuprinsă între 30 bani (pentru trimiterile de peste un kg sau fracție de kg) și 4,55 lei (pentru trimiterile de până la 100 g), în timp ce la serviciile similare practicate direct la sediu, creșterile sunt cuprinse între 35 de bani (trimiteri de peste un kg sau fracție de kg) și 4,75 lei (trimiteri de până la 100 g), iar pentru un abonament la o căsuță poștală nenominală pentru persoane fizice/juridice va exista cea mai mare majorare de tarif, respectiv de la 13,35 lei/lună (în 2013) la 30 de lei/lună (+124%).

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunța la data de 20 decembrie 2013 că Poșta Română a fost desemnată din oficiu ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018, în vederea furnizării tuturor serviciilor poștale incluse în sfera serviciului universal.

Astfel, CNPR va avea obligația de a furniza aceste servicii pe întreg teritoriul României, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populației, acolo unde numărul redus al trimiterilor poștale colectate sau distribuite nu justifică prezența unui furnizor de servicii poștale pe principii comerciale, și de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puțin o colectare de la fiecare punct de acces și cel puțin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minimum cinci zile pe săptămână, mai puțin în localitățile situate în cazuri și condiții geografice excepționale, unde frecvența de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.

De asemenea, CNPR va trebui să asigure accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile din sfera serviciului universal pe care are obligația să le presteze în condiții echivalente celor de care beneficiază ceilalți utilizatori, și va trebui să elaboreze și să transmită situațiile financiare separate către Autoritate, pe baza unui sistem de evidență contabilă separată dezvoltat în cadrul contabilității interne de gestiune.

La acest moment, CNPR este cel mai mare operator de servicii poștale, cu o rețea teritorială de 5.680 de oficii poștale, statul român deținând 75% din acțiuni la Poșta Română, în timp ce restul de 25% este deținut de Fondul Proprietatea.