Temperaturi neobișnuit de ridicate pentru perioada 30 decembrie 2013 - 12 ianuarie 2014

Social

Temperaturi neobișnuit de ridicate pentru perioada 30 decembrie 2013 - 12 ianuarie 2014

Potrivit prognozei meteo publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pentru perioada 30 decembrie 2013 - 12 ianuarie 2014 temperaturile vor fi peste media obișnuită a acestei perioade, temperaturile ajungând și până la 8º Celsius.

 

Banat. Potrivit meteorologilor, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, iar valorile de temperatură vor avea variații destul de mici de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 5 și 8 grade, iar media temperaturilor minime din această regiune va tinde spre—1 grad în cele mai reci nopți și va fi în jur de 1 grad în cele mai calde. Precipitațiile vor fi în general slabe. Acestea vor fi, între 30 decembrie și 2 ianuarie, sub formă de burnițe, iar ulterior vor fi mai ales ploi și vor avea o probabilitate de apariție zilnică.

Crișana. În primele trei zile vremea se va răci ușor, dar, pe ansamblul celor două săptămâni ale intervalului, va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă. Și în această regiune valorile de temperatură vor avea variații mici de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 5 și 7 grade, iar media temperaturilor minime va tinde spre—2 grade în nopțile mai reci și va fi în jur de 1 grad în cele puțin mai calde. Până pe 2 ianuarie vor fi posibile cu totul izolat burnițe, iar între 3 și 12 ianuarie în fiecare zi probabilitatea de apariție a precipitațiilor predominant sub formă de ploaie va fi relativ ridicată.

Transilvania. În tot intervalul de prognoză vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit în această regiune și doar în estul regiunii se vor înregistra, izolat, câteva nopți cu ger. Astfel, se preconizează a se realiza medii pozitive ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 2 și 5 grade și medii ușor negative ale temperaturilor minime, cuprinse între—4 și—2 grade. Între 30 decembrie și 2 ianuarie nu se estimează precipitații, dar în intervalele 3-7 ianuarie și 10-12 ianuarie temporar vor fi posibile precipitații slabe, mixte.

Maramureș. Între 30 decembrie și 2 ianuarie vremea se va răci ușor, iar în următoarele 3 zile va reveni treptat la valorile termice de la începutul intervalului. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se va păstra același fond de vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu variații mici de la o zi la alta ale temperaturii aerului. În aceste condiții, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 3 și 5 grade, iar media temperaturilor minime va fi în jur de—3 grade în nopțile mai reci și apropiată de 0 grade în cele ușor mai calde. Până pe 2 ianuarie nu se așteaptă precipitații, iar între 3 și 12 ianuarie acestea își pot face apariția în fiecare zi, și vor fi predominant sub formă de ploi slabe.

Moldova. Vremea va fi caldă pentru această perioadă. Între 30 decembrie și 1 ianuarie, media maximelor termice diurne va scădea ușor, de la 3 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jur de—1 grad. În următoarele două zile, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi maxime ce vor crește spre o medie regională de 4 grade, în timp ce media temperaturilor minime va situa între—2 și 0 grade. Ulterior, până pe 12 ianuarie, valorile termice vor scădea ușor cu 1...2 grade. Între 30 decembrie și 3 ianuarie doar izolat și trecător vor fi burnițe sau fulguieli, iar în intervalele 4-7 ianuarie și 10-12 ianuarie local vor fi precipitații slabe, mixte.

Dobrogea. Valorile termice diurne vor fi în ușoară creștere până în jurul datei de 3 ianuarie, când se vor înregistra temperaturi maxime în medie în jur de 8 grade, în timp ce media minimelor nocturne vor oscila între 0 și 1 grad. Ulterior, regimul termic se va menține ridicat, cu valori maxime medii diurne între 5 și 7 grade și minime medii nocturne pozitive, oscilând în jurul a 1 grad. Așadar vremea va fi caldă pentru această perioadă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. O probabilitate ceva mai ridicată de apariție a precipitațiilor va fi între 4 și 9 ianuarie, când se vor semnala ploi slabe cantitativ. În restul intervalului șansele de precipitații se mențin reduse.

Muntenia. Temperaturile maxime vor scădea treptat de la o medie de 4 grade până în jurul valorii de 1 grad, cu toate acestea fiind ușor mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Între 1 și 3 ianuarie vor marca o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 6 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Pe tot intervalul de prognoză, mediile temperaturilor minime se vor situa între—2 și 0 grade, cu o ușoară creștere în 6 și 7 ianuarie. În prima săptămână nu se vor semnala decât burnițe, iar între 4 și 8 ianuarie, precum și în jurul datei de 10 ianuarie va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor predominant sub formă de ploi, slabe cantitativ.

Oltenia. Până pe 1 ianuarie, temperaturile maxime vor scădea treptat de la o medie de 5 grade până în jurul valorii de 1 grad, fiind ușor mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Între 1 și 4 ianuarie vor marca o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 6 grade, apoi vor scădea ușor. Mediile temperaturilor minime, pe tot intervalul de prognoză se vor situa între—2 și 1 grad, contribuind și acestea la caracterizarea vremii ca fiind cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă. Până pe 3 ianuarie vor fi burnițe, iar între 4 și 12 ianuarie aproape zilnic vor fi posibile precipitații predominant sub formă de ploi, slabe cantitativ.

La munte. În prima săptămână, valorile termice diurne vor scădea de la medii de 4 grade spre 1 grad, iar media minimelor nocturne de la—1 la—5 grade. Ulterior se vor menține aceleași medii, cu mici variații de la o zi la alta, astfel că pe întreg intervalul de prognoză vremea va fi caldă pentru această perioadă din an. Până pe 3 ianuarie nu se estimează decât cu totul izolat fulguieli, iar în intervalele 4 — 8 ianuarie și 10 — 12 ianuarie sunt posibile precipitații slabe, mixte.

Prognoza ANM are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată din Reading, Anglia.